Bollen är inte rund

Text: Johan Bahlenberg

Det är inte bara spelare, fans och ölbryggerier som laddar upp inför VM. Ett antal forskare samlades förra helgen i tyska Mannheim för att presentera de senaste rönen om psykologiska och ekonomiska aspekter av fotboll.

Vad har då forskare att säga om fotboll? ­Gäller inte de gamla visdomarna »Bollen är rund« och »En match är 90 minuter«. I fotboll kan allt hända, eller?

Inte riktigt. Det finns en hel del kunskap om fotboll. En sak man vet är exempelvis att hemmalagen vinner betydligt oftare än bortalagen. Denna så kallade hemmafördel är mycket välbelagd. En hemmafördel har att göra med matchens längd. Domaren lägger på några minuters extratid i slutet av matcherna för att kompensera för avbrott under matchen, och gör detta till hemmalagets fördel. I genomsnitt är extratiden 30–50 sekunder längre om hemmalaget ligger under med ett mål än om det leder med ett mål, enligt Matthias Sutter vid Kölns universitet.

Frågan är förstås vad det spelar för roll. En halv minuts extra förlängning avgör ytterst få matcher. Viktigare är nog att hemmalaget får betydligt fler felaktigt dömda straffar jämfört med bortalaget. Enligt Matthias Sutter beror dessa effekter på att publiken påverkar domarna genom sina skrik.

Spelare säger sig vara mycket mer motiverade och laddade när de spelar hemma. Ofta ger de förklaringen att det beror på publikstödet. Men forskarna är inte övertygade om fansens betydelse.

– Publikens storlek spelar enligt den psykologiska forskningen ingen roll, även om spelarna säger att det har betydelse om det är 10 000 eller 80 000 på läktarna. Den viktigaste förklaringen till hemmafördelen är just spelarnas egen tro på att den finns, säger Henning Plessner vid Heidelbergs universitet.

Kommer det att finns någon hemmafördel för Tyskland i VM?

– Det kommer att finnas en klar hemmafördel. I en eventuell VM-final kommer ingen domare att döma en straff mot Tyskland om det inte är en mycket uppenbar straff, säger Henning Plessner.

Men om det går att hitta den här typen av samband, går det då också att förutsäga utgången av matcher? Enligt Henning Plessner kan bookmakers korrekt förutsäga 60-65 procent av alla matcher.

– Bookmakers är de bästa. De har incitamenten att få det rätt. De håller på med detta för att tjäna pengar, säger Robert Simmons vid Lancaster University.

Hur arbetar då bookmakers? Enligt Robert Simmons sätter de oddsen väldigt intuitivt. Fakta som ranking och dylikt är kända för alla, även om de har visat sig ha en god prediktionsförmåga. Bookmakers måste därför hitta ny egen information för att kunna vara bättre än tipparna. Enligt Robert Simmons arbetar bookmakers nästan som detektiver. De försöker att först av alla ta reda på vilka spelare som är skadade och vilka det är som rumlar för mycket om nätterna och sover för lite.

Fortfarande är det dock minst 40 procent av matcherna där oddssättarna har fel. Kanske är det just överraskningarna som ger spelet dess tjusning, menar Peter Ayton från City University i London. Det kryllar av experter som under VM kommer att berätta hur det kommer att gå och i efterhand ge detaljerade förklaringar till varför det gick som det gick. Men vem hade velat titta om det redan från början var klart hur det skulle gå?

I rent bokstavligt avseende går det trots allt att slå fast att »bollen är rund«. I detta VM ska faktiskt bollen enligt arrangörerna vara den rundaste någonsin, tack vare ny avancerad tillverkningsteknik.