Charlotta Mellander, ny krönikör i Fokus: »Geografi – viktigare än någonsin«

Text: Josef Kristensen

Vem är du?

– Jag är professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Jönköping. Jag sysslar mest med regional utveckling och regional ekonomi. Min egen forskning fokuserar mycket på varför vi tycker om att bo på vissa platser och vilka effekter det får på platsernas utveckling.

Vad har du gjort tidigare?

– I fem års tid gjorde jag bland annat ”Bäst att bo” för Fokus tillsammans med några kollegor. Jag har hållit uppemot 400 föreläsningar de senaste tio åren om regional utveckling för människor utanför akademin och jag har brunnit för att föra ut kunskapen om hur viktig platsen är. Sedan har jag försökt att föra upp frågan om skillnaden i utveckling mellan stad och land på den politiska agendan.

Varför fastnade du för geografi?

– Geografi har kanske kommit att bli viktigare än vad den någonsin har varit och påverkar utvecklingen ekonomiskt, socialt och politiskt. Med andra ord stora delar av våra liv.

Vad kommer du skriva om på Fokus?

– Jag kommer nog alltid ha något geografiskt perspektiv på det mesta jag skriver och lyfta forskning inom området som jag tycker är intressant och viktig.

Vad vill du förmedla med dina texter?

– Förhoppningsvis att läsarna ska se på det här med geografi och platser på ett annat sätt än vad man har gjort tidigare.

Läs också: Charlotta Mellanders första krönika i Fokus