Familjemotståndare sökes

Text:

Bild: Janerik Henriksson/TT

De har prövat nästan allt. Att vara ett parti för alla kristna. Nej förresten! Ett mer kontinentalt KD med vård och traditionella familjefrågor i fokus! Nehej? En tvär högergir då? Inte det heller? Barn? Barn kan väl ingen tycka illa om? Familjen här hemma är ändå alltid viktigast.

De har en programledare, förlåt, partiledare som går igenom rutan. Hon har försökt fånga upp besvikna högerväljare, hon har varit tydlig, hon har hållit sommartal, hon har till och med hållit hösttal. Ändå. Skräcksiffror. Mardrömssiffror. Tuffa vindar för KD. Nu får partiet se sin sämsta mätning hittills, 2,8 procent av väljarstödet, i Ekots sammanställning av den svenska väljaropinionen.

Två saker brukar politiker säga oftare än allt annat när de ska förklara det oförklarliga; varför det egna partiet går dåligt: »Vi har inte lyckats nå ut med vår politik« och »Vi måste bli bättre på att formulera de problem väljarna ser«. Den första meningen kan i bästa fall förklara hösttalets existensberättigande. Med den andra får nu Kristdemokraterna hjälp. Den nybildade tankesmedjan Familjen först, som grundats av bland andra KD-legendaren Alf Svensson, ska lobba för politiska beslut som underlättar för familjen. Enligt en av grundarna, Rolf Åbjörnsson, måste slagordet »död åt familjen« mötas med »liv åt familjen«. Problemet är bara att ingen kommer ihåg vem som sa det. Inte ens Rolf Åbjörnsson själv.

– Det har använts av en väldigt känd kvinna, vem sjutton var det nu igen? Men visst, det var nog säkert 30 år sedan. Jag tror att det var Gudrun Schyman som sa det, eller någon av samma kaliber. Det var under en väldigt familjenegativ period, kan det ha varit på 1960- eller 70-talet? säger han till ETC.

Nej, året var 2002. Men visst var det Schyman. Ni vet hon som i de senaste mätningarna har ungefär lika höga opinionssiffror som Ebba Busch Thor. Men hon pratar om helt andra saker nu.