Fantastiska fyran

Text:

Bild: scanpix

Mister Fantastic: Per Schlingmann

Seriefiguren Mister Fantastic kan göra sina armar miltals långa. Samma räckvidd har spinndoktorn Per Schlingmann.

Han, som varit Fredrik Reinfeldts förtrogna sedan tiden i Muf, brukar inte räknas till landets största mediedomptörer. Men 36-åringen, som en gång jobbade på byrån som skapade Ipren-mannen, har gjort succé med berättelsen om Reinfeldt som har slagits mot intern opposition och som är en ny sorts resonerande politiker.

Fredrik Reinfeldt brukar tala varmt om konsten att bildsätta politik. Det är det han har haft sin Mister Fantastic till. En ljusare färg på m-loggan, ett handskrivet mjukt »nya moderaterna«, en fotografisk berättelse om den stora revanschen.

Invisible Woman: Ulrica Schenström

Invisible Woman kan inte bara göra sig osynlig. Hon kan också skydda andra i sin osynlighet.

Presschefen Ulrica Schenströms lockiga kopparhår lyser som en fyrbåk. Ändå arbetar hon i det fördolda. Hon skvallrar och förmedlar nyheter runt sin näst intill flegmatiske partiledare. Socialdemokraternas ålderdomliga pressmeddelanden med färdiga pratminus fnyser hon åt. Själv skickar hon ut nyheter per sms. Matar redaktionerna med exklusiva nyheter och ler nöjt åt resultatet.

Hon vet genast om en journalist talat med en lokal partiföreträdare. Riksdagsledamöterna ger inte intervjuer utan att ha kontaktat henne. Och hon kan hålla moderatledaren skyddad från medierna i dagar.

Fredrik Reinfeldt pratar med sorg och surhet över journalisternas makt. Det är det han har haft sin Invisible Woman till. Hålla dem på precis rätt avstånd.

Big Ben: Anders Borg

I Marvels serie är Big Ben vetenskapsmannen som förvandlas till ett muskelberg. Så framstår Anders Borg bland kollegorna.

Det handlar inte om att chefsekonomen lyfter skrot i riksdagsgymet varje dag. Men kombinationen av intelligens, arrogans och en upplyft position har fått förhandlare i de andra borgerliga partierna att svära.

Han var nyliberal talskrivare hos statsminister Bildt i början av 90-talet, försvann till Riksbanken och kom tillbaka till politiken omvandlad till välfärdskramande pragmatiker. Nu är han analytikern som ser till att all moderat politik grundas på nationalekonomisk forskning.
Fredrik Reinfeldt talar vackert om allianssamarbetet där alla ger och tar. Vad moderaterna har förlorat i förhandlingarna berättar han sällan. Det är det han har haft sin Big Ben till. Att krossa de andra partierna med siffror.

Human Torch: Sven-Otto Littorin

Human Torch kan fatta eld och hjälper kollegorna att hålla ryggen fri. Samma jobb utför Sven-Otto Littorin.

Partisekreteraren är bästa vän, också privat, med Anders Borg. Han har städat upp på partikansliet efter katastrofvalet 2002. Men han har också internt kritiserats hårdare än vad som framkommit i medierna.

Den spralliga 40-åringen kan nämligen bli förbannad. Holmgångarna med Marita Ulvskog är många. Värre är det när hans flammande vrede riktas inåt i partiet. Moderaten som hade bikinivisning på valmötet, till exempel, brände Sven-Otto Littorin offentligt på bål.

Fredrik Reinfeldt pratar ofta om att fotfolket gett honom mandat att förändra partiet. Det är det han har haft Human Torch till. Att se till att alla går i led efter ledaren.