Federleys politiska framtid är oklar: »Kan bli svårt för honom att sitta kvar«

Text:

Bild: TT

Symtomfria barn ska stanna hemma

Symtomfria barn som bor tillsammans med någon som har covid-19 ska stanna hemma från skolor och förskolor, enligt nya råd från Folkhälsomyndigheten. Även om barn ofta får milda symtom och inte anses drivande i smittspridningen, är förhoppningen med rekommendationen enligt myndigheten att »stilla den oro som vi vet att många lärare och annan personal har känt kring att ta emot barn med covid-19 hos någon i hemmet«.

Allt ansvar på regionerna

Stefan Löfven (S) lägger ansvaret för de allvarliga brister i äldrevården som blottats i Ivo:s granskning på regionerna. Under pandemin blev många äldre utan individuell läkarbedömning, något som de enligt lag har rätt till. Trots att övergripande brister påtalats när det gäller hela Sveriges äldrevård, håller statsministern benhårt fast vid att regionerna bär ansvaret för vårdhaveriet. Staten ska se till att ekonomiska resurser och personal finns, men lagen är tydlig med att regionerna bär ansvar för vården, säger statsministern till DN. 

»Sen kan man alltid diskutera om det behövs mer pengar«, säger han.

Tvingande lag om hemarbete?

Från att till största del gälla vård och omsorg, rör de anmälningar som nu kommer in till Arbetsmiljöverket även andra branscher, erfar SvD. Det kan handla om företag där anställda inte tillåts jobba hemifrån, trots att det är möjligt. Skulle en tvingande lag behövas för hemarbete kan det bli aktuellt, uppger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till tidningen, och beskriver det som det starkaste verktyget att agera mot arbetsgivare som inte tar smittrisken på allvar.

»Det är centralt att de som kan jobba hemifrån faktiskt gör det för att skydda alla dem som måste ta sig till sitt arbete«, säger hon.

Federley mot oklar framtid

EU-parlamentarikern Fredrik Federley (C) ska under en längre tid ha känt till att en närstående som han delat bostad med dömts för grova våldtäkter mot barn. Förtroendet för Federley är därmed skadat, uppger partisekreterare Michael Arthursson till SVT. Nu krävs mycket för att Fredrik Federley ska återfå de tunga politiska uppdrag han en gång haft, enligt SVT:s politiske kommentator Mats Knutson.

»Det kan bli svårt för Federley att sitta kvar«, säger han.

Internationellt

Pfizer-Biontechs vaccin godkänns i Storbritannien

Läkemedelsbolaget Pfizer/Biontech, som ansökt om ett villkorat marknadsgodkännande för sitt vaccin hos amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA, har godkänts för användning i Storbritannien, enligt Reuters.

Inget vaccin mot covid-19 är i skrivande stund dock godkänt av Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA.

Ett godkännande från EMA av Pfizer-Biontechs kan dröja några veckor, men komma före jul, enligt vaccinsamordnare Richard Bergström.

Även läkemedelsbolagen Moderna och Astra Zeneca ligger nära ett slutgiltigt godkännande. Moderna har ansökt om nödtillstånd både hos FDA och EMA, och tror sig kunna börja vaccinera omkring den 21 december.

Astra Zeneca igång med masstillverkning

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca har, i väntan på ett godkännande av den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, satt igång vaccintillverkning i stor skala. Godkänns vaccinet, uppger sig företaget beredd att leverera hundratals miljoner doser i januari, erfar SR.

»Det finns inget vaccin i Sverige än, men det finns lagring av aktiva substanser centralt i Europa«, säger vaccinsamordnare Richard Bergström.

 

Kina kan ha missat första covid-fallen

Dispyten om coronavirusets ursprung hårdnar, skriver Le Monde. Enligt den konfidentiella rapport som läckt till CNN har kinesiska myndigheter mörkat att flera städer i Hubaiprovinsen (där Wuhan är huvudstad) redan i december 2019, registrerade en mängd influensafall, som i antalet nästan var 20 gånger så högt som året dessförinnan. Brist på vaksamhet och kunskap kan ha riskerat missa de första fallen av covid-19, enligt tidningen.

Mutbrott för Trumpbenådning utreds

Misstänkta brott kopplade till planer på överföringar av pengar till Vita huset i utbyte mot benådningar av president Donald Trump utreds nu av USA:s justitiedepartement. Inga namn nämns, men federala åklagare i Washington DC ska ha tagit emot bevis på planerna, rapporterar TT-Reuters. 

Debatter 

Det brutala våldet mot blåljuspersonal och utryckningsfordon måste få kännbara följder och mötas »med samhällets fulla kraft«, skriver Nyamko Sabuni (L), Henrik Johansson, Ambulansförbundet och Peter Bergh, Brandmännens riksförbund, på SvD Debatt. 

De föreslår fem åtgärder, bland annat att angrepp på ambulans- och räddningstjänstpersonal ska straffas som angrepp på polis.

DN Debatt lyfter Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) sin granskning av Pensionsmyndigheten, som visar att de som inte kan eller vill ta kontakt digitalt riskerar att få sämre information och sämre tillgänglighet.

»Alternativa kontaktvägar till myndigheter behövs för människor som inte kan eller vill vara digitala«, skriver Eva-Lo Ighe, generaldirektör ISF, och Per Gustafson, utredare, ISF.

Sydsvenskans debattsida föreslår Henrik Fritzon (S), gruppledare, Socialdemokraterna i Region Skåne och Yvonne Augustin (S) regionråd sina idéer om hur man ska lösa problemen med elförsörjningen i Skåne. Sveriges elområdesindelning bör avskaffas, anser de, överföringskapaciteten stärkas och den förnybara elproduktionen öka.