Gunnar Strömmer är Årets svensk

Text: Fokus

Bild: Sara Kollberg

”Med Centrum för rättvisa har Gunnar Strömmer skapat ett kraftfullt skydd för människor som hamnar i tvist med stat, kommuner och myndigheter. Med ett konsekvent fokus på individens rätt har han stärkt rättsmedvetandet i hela landet”

– Jag är glad och stolt över att Centrum för rättvisas arbete för människors fri- och rättigheter uppmärksammas på det här sättet. Det är en hedrande utmärkelse, inte bara för mig personligen, utan för alla som jobbat i och på olika sätt stöttat verksamheten genom åren.

Gunnar Strömmer grundade 2002 Centrum för rättvisa som på ideell basis ger juridisk hjälp till enskilda personer. Sedan 2011 är han advokat på Gernandt & Danielsson och arbetar ideellt i Centrum för rättvisas styrelse.

Utmärkelsen Årets svensk delas sedan 2006 ut av nyhetsmagasinet Fokus. Första året gick priset till Masoud och Shahnaz Garakoei för deras exceptionella civilkurage när de vägrade låta sig utpressas av mc-maffian. 2007 belönades kommunalrådet i Haparanda, Sven-Erik Bucht, för att han lyckades vända utvecklingen i sin kommun från utflyttning till expansion och framtidstro. 2008 mottog Anita Dorazio priset för sitt uthålliga, engagerade och målmedvetna arbete för flyktingars rättigheter.

2009 gick utnämningen till professor Johan Rockström för att han gjort vetenskapen om människans påverkan på naturen begriplig. 2010 belönades artisten Robin Carlsson (Robyn) för att hon genom sitt medvetna konstnärskap blivit en förebild för många. 2011 gick priset till Christopher Kullenberg för att han bidragit till att göra nätaktivismen till en internationell demokratirörelse. Förra årets pristagare, Jonas Gardell, visade med ”Torka aldrig tårar utan handskar” att människovärdet ständigt måste försvaras.

Juryn för Årets svensk består av Antonia Ax:son Johnson, Kajsa Bergqvist, Erik Blix, Sven-Olof Bodenfors, Margareta Garpe och Martin Ahlquist (ordf.)

Frågor om priset besvaras av Martin Ahlquist, chefredaktör för Fokus och juryns ordförande. 073-9409301. Pristagaren nås på 073-415 26 22.

Mer information om årets, och tidigare års pristagare finns här.

Information om Centrum för rättvisa och aktuella fall.

Läs mer:

Upp till kamp för individen

Så blir man Årets svensk

Här hittar du bilder på Gunnar Strömmer, ange fotograf Ida Knudsen/Fokus:

Bild 1.

Bild 2.

Bild 3.

Bild 4.

Bild 5. 

Bild 6.