Hundra personer som gjorde 2007

Text: Lisa Bergman, Petra Hedbom, Emma Härdmark, Lotta Engzell-Larsson, Torbjörn Nilsson, Anna Ritter, Elsa Westerstad.

Klimatfrågan hamnade högst upp inte bara på mediernas utan även på politikernas agenda. Facebook blev årets snackis och fick hela Sveriga att klä sig i rött till stöd för munkarna i Burma. Regeringen hade problem med såväl opinionssiffror som ministerlista, och i kultureliten bråkades det mer än vanligt.

A

Abe, Shinzo. Efter blott ett år på posten som Japans premiärminister tvingades ledaren för det liberaldemokratiska partiet att avgå. Ministersjälvmord, ekonomiska skumraskaffärer och regeringsavhopp blev till slut för mycket för Abe som dessutom förlorat majoriteten i överhuset.

Abele, Anton. De sociala forumen på nätet ansågs ge världsherravälde och störst av dem alla var Facebook. Blott 15-åriga Anton Abele raggade där snabbt upp ett jätteupprop mot ungdomsvåldet efter misshandelsmordet på Kungsholmen.

Adelsohn Liljeroth, Lena. Kulturministern har kritiserats för att gulla med marknadskrafterna. När hon i år gjorde reklam för SF:s nya filmsatsning Smultronstället och stoppade stödet till »En bok för alla«, samlade Liljeroth inga poäng, men väl två KU-anmälningar.

Ahmadinejad, Mahmoud. Irans president fortsatte utmana även i år och USA svarade genom att hota med nya sanktioner. Krigshotet tornade upp sig. Ahmadinejad besökte New York i september för att bland annat tala i FN-högkvarteret, vilket ledde till en proteststorm bland exiliranier.

Al Fakir, Salem. Pop- och soulmusikern som debuterade i januari med albumet »This Is Who I Am«. Han gjorde stor succé, turnerade landet runt tillsammans med Moneybrother och Säkert! – och gjorde dessutom debut som sommarpratare i radio.

Andersson, Karin Mamma. Hennes utställning på Moderna museet i våras var hennes hittills största och omfattade verk från de senaste fem åren. Genom sin konst har hon förnyat intresset för det figurativa oljemåleriet och betraktas som en av landets största konstnärer på den internationella konstscenen.

Antemar, Gudrun. Ekobrottsmyndigheten var nedläggningshotad i vintras men efter en stark offensiv mot insiderbovar och and­ra ekoförbrytare har myndigheten under Antemars ledning hämtat sig och kraven på skrotning tystnat.

Appelgren, Sofia. Den lilla göteborgska salladsbaren Wild’n Fresh orsakade indignation hos såväl facket – för att de anställda inte hade kollektivavtal – som högerpolitiker – för att facket inledde blockad och under vårkanten orsakade salladsbarens konkurs.

Arnegård Hansen, Signhild. Bröt gubbväldet på Svenskt Näringsliv när hon efterträdde Michael Treschow som ordförande. Med sitt chipsföretag har hon gett entreprenören ett ansikte i en organisation vars toppskikt ofta dominerats av pensionerade industridirektörer närstående familjen Wallenberg.

Ask, Beatrice. Efter ett par dagars intensiv kritikstorm i media från både polischefer och poliskår sparkade justitieminister Ask polischefen Stefan Strömberg. Missnöjet sägs ha pågått länge, Strömberg sades bland annat ha byggt upp en allt för stor administration.

Auvinen, Pekka-Eric. I november sköt den 18-årige pojken ihjäl åtta personer på Jokelaskolan i Finland, varefter han begick självmord. Pekka-Eric Auvinen hade tidigare samma vecka lagt ut varnande filmer på sajten You Tube.

Axén Olin, Kristina. Stockholms högsta politiker kom ut som alkoholist. När Axén Olin berättade om strykandet av mannens skjortor förstod omvärlden vad moderaterna menade med livspusslet.

Azar, Christian. Enorma översvämningar i Bangladesh och Kina, smältande glaciärer vid polerna och i Sverige en sommar som aldrig riktigt ville komma. 2007 var året när klimatfrågan etablerade sig på mediernas – och politikernas agenda på allvar. Statsminister Fredrik Reinfeldt tillsatte en klimatberedning och FN:s klimatpanel gav ut flera alarmerande rapporter.

Christian Azar, professor i fysisk resursteori vid Chalmers tekniska högskola, har varit en av de tunga experterna som FN anlitat under sitt arbete med att ta fram underlag till sina uppmärksammade klimatrapporter.

Azar har också ingått i det vetenskapliga rådet för klimatfrågor som har haft regeringens uppdrag att göra vetenskapliga bedömningar av klimatfrågan.

Att klimatfrågan verkligen låg högst på agendan 2007 fick sitt slutgiltiga bevis när den amerikanske före detta vicepresidenten Al Gore och just FN:s klimatpanel IPCC mottog Nobels fredspris i Oslo.

I december samlades sedan över 10 000 deltagare från hela världen på Bali för att lägga grunden till ett nytt klimatavtal. Precis som vid Kyotoprotokollet kretsade mycket kring att få med sig USA i förhandlingarna, vilket till slut lyckades om än till priset av en urvattnad överenskommelse.

B

Ball, Alan. Skaparen av den osannolikt välgjorda och framgångsrika tv-serien om den i all sin vanlighet dysfunktionella familjen Fischer levererade det sista avsnittet i »Six Feet Under« – succén som gav begravningsentreprenörerna ett ansikte.

Bergman, Ingmar. Efter filmskaparens död drunknade dags­­pressen i insmickrande minnes­artiklar. »Fegt«, tyckte Maria-Pia Boëthius, varför ville den svenska kultureliten inte prata om hans tidiga nazisympatier? Cordelia Edvardson hakade på trenden och beskrev Bergman som en hänsynslös jävel.

Bergström, Anne-Marie. Sveriges nya Jämo tillträdde i augusti och startade omedelbart debatt om lönediskriminering eftersom hon fick en ingångslön som var avsevärt lägre än hennes företrädare Claes Borgströms.

Bernanke, Ben. USA:s centralbankschef är mannen som ska rädda USA och världen undan en finanskris genom att sänka den amerikanska styrräntan. När botten i höstas plötsligt gick ur först kreditmarknaden och sedan börsen, både i och utanför USA, ökade pressen på Bernanke. Misslyckas han kan en global lågkonjunktur påskyndas, och bli både djupare och längre.

Betancourt, Ingrid. I augusti hade den fransk-colombianska före detta presidentkandidaten suttit fängslad i djungeln i fem års tid. Hugo Chávez fick sparken som medlare med Farc-gerillan och i november släpptes nya bilder på en utmärglad Betancourt.

Bhutto, Benazir Återvändandet från exilen förvandlades till ett blodbad. Över 100 personer dog i bombdådet i oktober, men Pakistans före detta premiärminister undkom oskadd. Siktet är inställt på att återta makten från president Musharraf.

Bildt, Carl. Hand­skakade sig runt jordklotet, men hade bekymmer på hemmaplan. Optioner, krigslobbyism och oskattat hus var några rubrikord. Plus det där att ingen riktigt förstod vad svenskt utrikespolitik egentligen stod för.

Birro, Peter. Manusförfattaren till serien »Upp till kamp« som blev tv-kritikernas älskling. Serien utspelas i slutet av 1960-talet och påminde skickligt om avgrunden mellan de oskuldsfullt idealistiska revolutionärerna och det stockkonservativa etablissemanget.

Björklund, Jan. Grabbarnas grabb nådde posten han i många år så hett eftertraktat. Uppgavs vilja vara en socialliberal folkpartiledare, men visade aldrig att ny retorik betyder ny politik. Ansågs ändå bli ett charmigt klarspråkigt hot mot Fredrik Reinfeldt.

Björkman, Johan. Finansmannen, tidigare chefredaktören för Veckans Affärer och
finansiären av nyhetsmagasinet Fokus, avled i februari, endast 62 år gammal. Björkman gjorde sig känd som den skygge kapitalisten som gick sina egna vägar. Vänner från såväl idrottsföreningar, näringslivet och fackföreningsrörelsen slöt upp på begravningen.

Bodström, Thomas. Begreppet heltidsarbete fick en ny innebörd när oppositionspolitiker Bodström praktiserade socialdemokratisk arbetslinje. Riksdagsledamot, kändisadvokat, ordförande i Ecpat och deckarförfattare. Och så förstås: ständig rubrikmakare.

Borg, Anders. Besegrade Mikael Odenberg i försvarsbråket, men sågs ändå som en svag finansminister. För inte ville superekonomen ha bort fastighetsskatten. Och inte ville feministen ha vårdnadsbidrag utan jämställdhetsbonus. Och snart kommer väl lågkonjunkturen?

Brunnberg, Kerstin. Veteranen tog över det myteri-hotade skeppet Sveriges Radio i maj efter att Peter Örn sparkats från vd-posten. Omedelbart tystnade personalens protester och public service-företaget förväntas få en lugn och produktiv period fram till 2008 års slut.

Brown, Gordon. Efter många långa år i Tony Blairs skugga fick han äntligen kliva fram i rampljuset. Det första testet för den nye premiärministern blev de skyfall som Storbritannien drabbades av i somras. Glasgow-sonen bojkottade styvnackat toppmötet mellan EU och Afrika i protest mot Robert Mugabe.

Bucht, Sven-Erik. Mirakelmannen från Haparanda som räddade en hel bygd genom att vinna Ingvar Kamprads hjärta och få Ikea att etablera sig i Tornedalen. Sven-Erik Bucht utsågs av Fokus till Årets svensk 2007.

Böcker, Magnus. Som vd för OMX sålde han, tillsammans med ordföranden Urban Bäckström, ut Stockholmsbörsen till Nasdaq och Dubaibörsen. Det innebär i korthet att Böcker äntligen får flytta till New York.

C

Campogiani, Riccardo. På en födelsedagsfest den 6 oktober, dagen innan han skulle fylla 17 år, misshandlades Riccardo Campogiani på Kungsholmen i Stockholm. Dagen därpå avled han av skadorna. Fyra jämnåriga pojkar står åtalade för dödsmisshandeln.

Chávez, Hugo. Venezuelas omstridde ledare seglar i motvind. Han har visserligen lyckats konfiskera en hel del privata egendomar och triumferat i långa hatmonologer mot USA i sitt eget tv-program, men han fick inte stöd för att förändra landets grundlag i folkomröstningen den 2 december.

Cho, Seung-Hui. Morgonen den 16 april inledde en sydkoreansk student den värsta skolmassakern i USA:s historia på universitetet Virginia Tech. Efter flera timmars beskjutning på campus hade han dödat 32 personer och skadat ytterligare ett tjugotal innan han sköt sig själv.

Clinton, Hillary. USA:s före detta första dam har i år lagt i femmans växel för att knäcka utmanaren Barack Obama i kampen om vem som ska bli demokraternas presidentkandidat 2008. Clinton har haft det tufft i opinionsmätningarna den senaste tiden, även om hon fortfarande leder.

D

Del Ponte, Carla. Den schweiziska jurist som sedan 1999 i egenskap av chefsåklagare symboliserat den Internationella krigsförbrytartribunalen i Haag pensionerades i december. Bland många andra åtalade hon den serbiske ledaren Slododan Milosevic (som avled 2006).

Domanski Lyfors, Marika. Svenska damlandslagets fotbollstränare tog över det kinesiska landslaget inför VM i Beijing i somras. Efter medelmåttigt resultat återvände hon till Svenska fotbollsförbundet igen.

Drougge, Unni. I »Boven i mitt drama kallas kärlek« skildrar Drougge ett sju års helvete, då hon misshandlas av sin pojkvän, den litterära agenten Niclas. Och Jan Guillou kastade sig in i debatten. Allt var lögn. Killen var lugn. Varpå allehanda medial pajkastning följde.

E

Ertl, Gerhard. Fick nobelpriset i kemi för sina upptäckter inom ytkemin, en vetenskapsgren som kräver avancerad teknisk utrustning för högvakuum, eftersom man vill kunna iaktta hur enskilda lager av atomer och molekyler beter sig på en extremt ren yta av exempelvis metall.

F

Férnandez de Kirchner, Cristina. Historien gjorde sig påmind när Argentinas presidentfru puttade ner sin make från tronen. Så nämnde hon också ikonen och förebilden Eva Péron när hon svor presidenteden den 10 december. Inflations­bekämpning står överst på agendan.

Forseke, Karin. Utförsäljningsgeneralen, tillika Carnegies förra chef, fick sparken från finansen när oegentligheterna i bolaget uppdagades. Till slut tvingades även Carnegies vd Stig Vilhelmsson och styrelsen avgå. Men det tog tid, de tyckte tydligen inte att 300 försvunna miljoner var något att bråka om.

Fredriksson, Marianne. I början av året dog den folkkära författaren, men fick inte vila i frid. Det mesta av arvet testamenterades till hennes assistent Samuel Reyes, som måste ha varit en fena på markservice. Hennes döttrar kan inte glädjas, utan har nu lämnat in en stämningsansökan till tingsrätten.

G

Gandolfini, James. Efter åtta långa år slutade tv-serien »Sopranos« med … vadå? En svart ruta och spekulationerna var igång. Vad var det egentligen som hände med maffiabossen Tony (Gandolfini) och hans allt trasigare familj på den där dinern? Lever han? Hela världen håller andan. Och hoppas på en ny säsong.

Giuliani, Rudy. New Yorks polisson hade förspänt läge i republikanernas splittrade startfält inför presidentvalet 2008. Men tappade till konservative Mick Huckabee och mormonen Mitt Romney när det blev primärvalshets i december.

Grünberg, Peter, och Fert, Albert. I Tyskland och i Frankrike satt två fysiker och forskade på samma sak. Oberoende av varandra upptäckte de ett fenomen som gör det möjligt att konstruera riktigt små hårddiskar till datorer. I december tilldelades de båda Nobelpris för sina insatser.

Gül, Abdullah. Hans frus huvudduk och hans muslimska tro. Två saker som hindrat Turkiets utrikesminister från att nå presidentposten, trots premiärminister Recep Tayyip Erdogans idoga arbete. Den 28 augusti fick landets sekulära nationalister ändå se sig besegrade då Gül svor presidenteden.

H

Hirschfeldt, Johan. Tsunamibanden fortsatte som följetong under hela 2007. SvD-reportern Mikael Holmström grävde ständigt fram nya band och kassetter för att försöka bevisa vem som gjorde vad under annandag jul 2004. Vad som egentligen hände? Det vet vi fortfarande inte.

Hu, Jintao. På partikongressen i höstas blev han omvald för ytterligare en femårsperiod. Ledaren för Folkrepubliken Kina blev historisk då han som första kinesiska president besökte Sverige. Möte med Fredrik Reinfeldt och mottagande av ostindiefararen Götheborg stod på schemat vid statsbesöket i juni.

I

Ingves, Stefan. Knäckte nye riksbankschefen bostadsprisernas uppgång? I alla fall har han sett till att 2007 blivit räntehöjningarnas år, och att alla med bolån därmed fått högre ränteutgifter. Samtidigt diskuterar experterna huruvida Riksbanken nu dragit för hårt i bromsen? Resten av världen sänker räntan.

Ilves, Toomas Hendrik. Den estniska presidenten Ilves dundrade mot demonstranterna efter våldsamma upplopp och infekterade diplomatiska förbindelser med Moskva som följde på regeringens beslut att flytta det gamla ryska krigsmonumentet av en rysk soldat från andra världskriget.

J

Jansson, Mats. Dashplanen blev hans öde. Vd:n Jansson fick stå där med skammen när SAS plötsligt inte kunde garantera säkerheten längre. Snålheten bedrog visheten. Ändå, trots snålhet, har det delvis statligt ägda skandinaviska flygbolaget inte tjänat pengar på tio år.

Jenssen, Amanda. Årets Idol 2007 vanns visserligen av Marie Picasso men det var Amanda som ägde tävlingen från att hon kom in på audition och drog Elvis »That’s Alright Mama« med gitarren i ett snöre runt halsen.

Johansson, Göran. Göteborgs starke man drog i gång en ny flyktingdebatt med förslaget att insmugglade flyktingar borde avvisas. Men i stället för att framstå som flyktingarnas beskyddare blev effekten den motsatta.

Järvinen, Anna. Granadas sångerska tog Håkan Hellströms producent Mattias Glavå under armen, satte sig ner i en skinnfåtölj och berättade om landets största invandrargrupp. Resultatet blev genialisk pop och årets bästa inhemska skiva. Finlands sak är vår.

Jönsson, Barbro. Chefsåklagaren i Trollhättan gav civilkuraget ett ansikte när hon två dagar efter att hon fick sin ytterdörr söndersprängd av en bomb åtalade sex personer i mc-gänget Wolfpack och genomförde rättegången i vanlig ordning.

K

Kallur, Susanna. Fem hundradelar och Michelle Perrys aggressiva armbåge skiljde häcklöparen från medalj på 100 meter häck i friidrotts-VM i Osaka i augusti. Däremot satte hon personligt rekord och vann svenska folkets hjärtan.

Klüft, Carolina. Mångkamparen Carolina Klüft hade ännu ett makalöst framgångsrikt år under 2007. I augusti plockade hon hem guldmedaljen i sjukamp under VM i Japan. Till KG Bergström i SVT avslöjade hon att hon kanske lägger av med sin paradgren mångkamp och enbart satsar på längdhopp.

Kronprinsessan Victoria. Sveriges tronarvinge fyllde 30 år och ryktena om giftermål med Daniel Westling tilltog, med efterföljande debatt om pojkvännens lämplighet som kunglig gemål.

L

Lagerbäck, Lars. Landslagstränaren trotsade avgångskraven och lotsade i stället med viss möda Sverige till EM i Schweiz-Österrike sommaren 2008.

Lambertz, Göran. Knep till slut titeln som landets mest mediala jurist och fick hedersuppdraget att sommarprata i radion. Fortsatte utmana svensk offentlighet genom att kritisera poliskårens arbete och att frankt föreslå ett slopande av delar av grundlagen. Befäste position som unik justitiekansler.

Lessing, Doris. När Svenska Akademien kallade Doris Lessing, årets nobelpristagare i litteratur, för »den kvinnliga erfarenhetens epiker«, surnade hon till. Dessutom var hon för gammal för att resa till Stockholm och ta emot priset. Flopp eller gammal vana? För tredje gången på fyra år fick den ständige sekreteraren skaka hand med sig själv.

Lindblom, Sisela. En väska låg bakom årets kulturdebatt. I en intervju sa Sisela Lindblom, som skrivit den konsumtionskritiska romanen »De skamlösa«, att det var »vidrigt« att modejournalisten Susanne Ljung köpt en väska för 70 000. Debattörer hakade på, uttryckte avsky för ha-begär, och skitdrömmar. Andra gick till motattack: Varför kritiseras kvinnors lyxvanor och inte mäns?

Linderborg, Åsa. För första gången skrev Aftonbladets främsta hårdvänsterdam så borgarna grät. Berättelsen om att växa upp med en stolt och alkoholiserad pappa fick såväl vänstern som högern att tro på romanen igen. Augustpriset slapp hon dock.

Lindgren, Astrid. 100 år efter Sveriges största nationalskalds födelse handlade äntligen diskussionen om någonting riktigt. Om hatkärleken till instängda Vimmerby, om Pippi Långstrumps feminism, om att alla de ensamma pojkarna var terapi för den egna mammaångesten.

von Linné, Carl. Sveriges botaniska megakändis fyllde 300 år och det firades stort över hela landet. Allra mest uppmärksamhet var det kring Linnés hemstad Uppsala dit det japanska kejsarparet kom på ett sällsynt besök.

Livni, Tzipi. Israels utrikesminister och vice premiärminister betecknas som en av världens mäktigaste kvinnor. I maj utmanade hon Ehud Olmert som ledare för regeringspartiet Kadima, men utan framgång.

Lundby-Wedin, Wanja. När året nästan var slut kom domen som svensk politik kommer minnas från 2007. EG-domstolens prövning av blockaden i Waxholm innebär underkänt för den svenska modellen och ett rejält bakslag för LO-ordföranden.

Lundgren, Maja. Hon svartmålade sina manliga journalist- och författarkollegor i sin roman. Sedan följde årets största praktgräl som avslöjade liklukt i den heliga parnassen.

»Älskade Maja Lundgren. Jag vill tacka dig. Du skakar om. Du är farlig. Du har dragit ner brallsen på patriarkatet.« Feministen Elin Alvemark hyllade författaren till »Myggor och tigrar« på sin blogg. Det var hon, Anneli Jordahl, Maria-Pia Boëthius och några till som upphöjde henne till hjälte. Äntligen någon som beskrev de manliga maffiafasonerna i kulturvärlden!

De andra lade sina verbala kaskadspyor. En tarvlig hämndskrift utan existensberättigande, sa litteraturkritikerna. Lögn och djävulskap, sa männen som hängts ut med namn i boken.

Journalisten Dan Josefsson, av Maja Lundgren utmålad som en illvillig mobbare, slog tillbaka med full publicistisk kraft. I en debattartikel i DN (1/9) beskrev han en psykiskt sjuk person.
Sedan rullade drevet. Mediemobben hade valt sida och författaren gick under jord.

Medan journalisterna lekte »hitta Maja Lundgren« på årets bokmässa och fnulade på snitsiga genrebeteckningar – strip lit? faction? autofiktion? – gick den verkligt intressanta frågan upp i rök.

Finns det en gräns som kvinnor inte får överträda? Och var går den i så fall?

M

Massi Fritz, Elisabeth. Advokaten som bi­trädde såväl den 19-åriga målsäganden i våldtäktsmålet mot de två så kallade Sture­plans­­profilerna som patienten i målet mot plastikkirurgen i Malmö.

McCann, Madeleine. Den 4-åriga brittiska flickan som blev »Maddie« med alla europeiska medier försvann den 3 maj under spektakulära omständigheter då hon semestrade med familjen i Portugal. Ännu är det oklart vad som hänt henne.

Merkel, Angela. Tysklands förbundskansler utsågs i år av Forbes Magazine till världens mäktigaste kvinna. Under 2007 har hon bland annat hunnit med att försöka medla fred mellan israeler och palestinier samt träffa Dalai lama, vilket fick Kina att gå i taket.

Moore, Michael. Med sedvanlig takt, känsla och tvivelaktiga metoder tog sig den amerikanske dokumentärfilmaren Michael Moore sig an det amerikanska vårdsystemet i filmen »Sicko«, vilket fick alla svenskar att belåtet notera hur bra vi har det ändå.

Mugabe, Robert. Medan inflationen slog alla rekord och butikshyllorna gapade tomma i misärens Zimbabwe fortsatte president Robert Mugabe att vägra ta något ansvar för sitt land. I stället fortsatte han driva kampanj mot allt och alla, bland annat Sverige och Fredrik Reinfeldt.

O

Obama, Barack. Den ende som verkar kunna hota Hillary Clinton som demokraternas kandidat i presidentvalet nästa år är den oemotståndligt sympatiska och snygga senatorn från Illinois. Trots traditionell könstillhörighet tycker många att han känns fräschare än en tidigare första dam.

Odenberg, Mikael. Den upphöjde nya moderaten avgick kompromisslöst som försvarsstatsråd och sa sig satsa på Djurgårdspromenader. Men dök strax upp på varje försvarspolitiskt seminarium i riket och anklagade regeringen för svek från publikplats.

Olofsson, Maud. När Östermalms befolkning sökte tröst fann de den hos en bondjänta från Ångermanland. Centerpartiet fortsatte liberaliseringen, höll Svenskt Näringsliv på hyfsat humör och smed planer på att bli landets största borgerliga parti.

p

Persbrandt, Mikael. »Jag är så jävla upprörd«, sa skådespelaren Jan Malmsjö till Expressen, och hotade senare med att lämna Dramaten. Det blev liv i luckan på nationalscenen – och i mediebruset – när Mikael Persbrandt i oktober valde att kasta in handduken mitt under pågående »Måsen«-uppsättning.

Persson, Göran. Svensk politiks gigant avgick med en kavalkad av personangreppsrubriker från Erik Fichtelius dokumentärfilm. Blev pr-konsult och hatades i socialdemokratin. Snart vände dock trenden: Visst saknade man honom? Lite?

Potts, Paul. Inte ett öga var torrt när den runda mobilförsäljaren klev upp på scenen med sina sneda tänder, hånades av juryn och sedan sjöng »Nessun dorma« så att taket lyfte sig. Att han vann tävlingen och satte fart på försäljningen av operahits följde naturligt.

Putin, Vladimir. Den i hemlandet älskade, i utlandet kritiserade, före detta KGB-agenten efterträdde Boris Jeltsin på presidentposten 1999. I maj nästa år är hans tid ute, men han har lovat att backa upp Dimitrij Medvedevs presidentkandidatur och kan i stället bli Rysslands premiärminister.

Pärson, Anja. Vann på hemmaplan VM-guld i störtlopp och blev därmed första kvinna i världen att ha vunnit VM i alla fem discipliner. Fick SvD:s bragdmedalj för andra året i rad, och bevisade en gång för alla att hon är Sveriges bästa skidåkerska genom tiderna.

Pääbo, Svante. Den svenska superforskaren som kartlagt chimpansernas arvsmasssa och dna-analyserat mumier listades under 2007 som en av världens mest inflytelserika personer av tidskriften Time. Genetikern Pääbo har grundat den paleogenetiska forskningen och kartlägger nu neandertalarnas gener.

R

Reinfeldt, Filippa. Bakade, påstods det först i veckotidningarna, mandelmusslor, vilket förnekades av maken. Slog ut Silvia som rikets första dam, men beskrivs sällan som den makthavare hon är. Sjösatte i skuggan de nya moderaternas plan för att vinna vårdväljarna från socialdemokraterna.

Reinfeldt, Fredrik. Ansågs osynlig, reste dock i landet likt Karl XI, Gråkappan. Vann ändå inte kvinnornas gunst och katastroftappade i opinionsmätningarna. Fick en massa beslut fattade och genomförda, men var sur på journalisterna och såg allt som oftast uppriktigt ledsen ut.

S

Sahlin, Mona. »Revansch« var det interna socialdemokratiska ledordet. Ingen tycktes vilja ha Mona, men tillräckligt många kände sig ha en skuld att betala. I opposition lade den nya partiledaren långsiktiga planer och sedan inföll tystnaden. Få frågor fick ordentliga svar.

Sarkozy, Nicolas. Mannen med visionerna som visade sig gå hem bland de franska väljarna. I presidentvalet fick Ségolène Royal se sig besegrad av högerpolitikern Sarkozy vars ledmotiv i valrörelsen var »rupture«, brytning.

Schein, Harry. Författaren, filmchefen, tennisspelaren, debattören med den karaktäristiska österrikiska brytningen och Cutty Sarks beskyddare avled i februari. Som grundare av Svenska filminstitutet ledde han det under svensk films guldålder på 60- och 70-talet.

Schenström, Ulrica. Statssekreterare Ulrica Schenström bar dubbla revolvrar – två mobiltelefoner. Hon viskade skvaller, planterade argument, fördelade rubriker. Hon fnyste åt sossar som skrev sega pressmeddelanden. Hon skickade nyheter per sms.

Det går att tänka sig henne i en westernfilm med korslagda patronbälten. Iskall i stormen. Gunwoman. Av det rätta virket. Från en partiledares perspektiv.

Hösten detta år jagades hon från staden av ett uppbåd efter en kväll på en saloon på Södermalm. En politisk tjänsteman kan möjligen pussa en reporter, men inte vara full offentligt när man har säkerhetsjour, löd slutsatsen. Statsminister Fredrik Reinfeldt sparkade snabbt sin närmaste medarbetare.

Det kanske var en pseudohändelse, men sa allt om regeringens år. Statsministern kunde inte ens stå upp och vinna opinion för sin viktigaste rådgivare. Och första krishanterare Schenström misslyckades inte bara med att lösa de andra medieproblemen, hon orsakade själv de största skandalrubrikerna.

Statsministern skulle kunna trösta sig med valfri Bill Clinton-biografi över julledigheten. Kritik av ungdomliga rådgivares oerfarenhet var vardag under den amerikanska presidentens första år vid makten.

Sen en dag vände det. Bill Clinton blev omvald. Vilket tycks vara prioritet nummer ett för herr Reinfeldt.

Schlingmann, Per. Partisekreteraren som i skuggan av usla opinionsmätningar lyckades fortsätta förnyelsen av politiken. Blev plötsligt miljövän och jämställdhetsivrare. Utan att kongressombuden protesterade. Fick 253 vänner på Facebook, däribland Sahlins förra rådgivare Greger Hatt.

Sefastsson, Trond. Blandade ihop rollerna som jurist och journalist, och anklagades för att ha tagit betalt för inslag i TV4:s »Kalla fakta«. Föll som en fura och spädde på det sjunkande förtroendet för journalisterna.

Selakovic, Stefan. Tre personer i IFK Göteborg åtalades för ekonomiska brott i våras. Två av dem, förre klubbdirektören Mats Persson och förre styrelseledamoten Jan Nilsson, fälldes för bland annat trolöshet mot huvudman medan spelaren Stefan Selakovic friades.

Šerifović, Marija. Serbiska sångerskan Marija Šerifovic’ som vann Eurovisionsschlagerfestivalen i Helsingfors med låten »Molitva«. Det var första gången som Serbien ställde upp som eget land i tävlingen och Belgrad får efter vinsten arrangera 2008 års final.

Stenius, Yrsa. Ny pressombudsman som gärna talade sig varm för både hundar och yttrandefrihet. Publicerade boken »Taxar, kärlek och sorg« och sågade Alex Schulmans blogg, vilket orsakade viss debatt.

Suu Kyi, Aung Sang. Aung Sang Suu Kyi har suttit i husarrest mer eller mindre oavbrutet sedan 1990, då hennes parti vann en övertygande valseger men hindrades från att komma till makten. Militärjuntan har hållit Burmas 50 miljoner invånare kuvade under 40 års tid.

I år fick Aung Sang Suu Kyi tillsammans med tusentals modiga munkar många svenskar att bära röda tröjor, till stöd för kampen mot militärdiktaturen. Hösten 2007 dominerade Burma nyhetsflödet under några intensiva veckor.

Också denna gång tycks dock juntan ha gått segrande ur striden. Amnesty rapporterar att det fortfarande sitter 700 människor i fångenskap som greps under höstens protestdemonstrationer.

Oppositionsledaren Aung Sang Suu Kyi har fått otaliga priser för sin fredliga kamp, bland annat Nobels fredspris. Sedan hon sattes i husarrest har diktatorn och generalen Than Shwes regim försatt befolkningen i en fördjupad fattigdom samtidigt som nya, ekonomiska vansinnesprojekt sjösatts. 2005 presenterade han en nybyggd huvudstad, djupt inne i Burmas otillgängliga djungel.

Kvar i Rangoon finns Aung San Suu Kyi. Och en politisk opposition som ännu en gång slagits till marken.

Svanberg, Carl-Henric. Han är årets förlorare på börsen. Minus 40 procent. Även om andra aktier fallit mer, har inga andra företag i den storleken rasat så mycket. Och jämfört med ärkekonkurrenten Nokia ser det än värre ut. Nokia har stigit med runt 70 procent i år.

Swartz, Eva. Underhållningschefen på TV4 som klättrade på den finkulturella stegen och hamnade hos det hedervärda bokförlaget Natur & Kultur. 2007 blev hon kulturpamp på riktigt när hon fick uppdraget att leda utredningsarbetet för den nya kulturpolitiken.

T

Timander, Alice. Den 3 juli dog Sveriges mest kända foajé-exhibitionist, vars blonda kalufs synts i varje skvallertidning med självaktning sedan 40-talet. Den tidiga förlagan till Paris Hilton och Linda Rosing finns inte mer. Nu återstår bara Big Brother.

V

Valjakkala, Juha. Avrättningen av en hel familj i Åmsele i juni 1988 skakade hela svenska folket och när Helsingfors hovrätt den 3 december benådade Juha Valjakkala, eller Nikita Joakim Fouganthine som han numera heter, var känslorna i Sverige blandade.

Wijkmark, Carl-Henning. I allas ögon var det redan klart. Åsa Linderborgs roman »Mig äger ingen« skulle ro hem årets Augustpris för sin självbiografiska roman. På förlaget stod champagnen på kylning. I stället gick priset till »Stundande natten«, Carl-Henning Wijkmarks inte så muntra bok om döden.

Vilks, Lars. När galleriet vägrade ställa ut konstnärens teckning av Muhammed som rondellhund publicerades bilden i många tidningar som ett inlägg i yttrandefrihetsdebatten. När Nerikes Allehanda publicerade teckningen väckte det plötsligt vrede hos många muslimer världen över. Svenska flaggor brändes vid demonstrationer.

Y

Yamanaka, Shinya. Stamcellsforskare på universitetet i Kyoto som lyckades få hudceller från en nyfödd pojkes förhud att återigen bli stamceller med förmåga att utvecklas till flera olika celltyper. Ett historiskt genombrott inom stamscellsforskningen.

Z

Zuma, Jacob. Den före detta ANC-soldaten vann över Mbeki och valdes till ordförande i partiet. Sydafrikas vicepresident mellan 1999 och 2005 har anklagats för våldtäkt men friades i en hårt kritiserad dom. Zuma är en folkkär favorit till presidentvalet 2009.

Text: Lisa Bergman, Petra Hedbom, Emma Härdmark, Lotta Engzell-Larsson, Torbjörn Nilsson, Anna Ritter, Elsa Westerstad.