Isabella Lövin avgår som språkrör för Miljöpartiet

Text:

Bild: TT

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin lämnar politiken. I en intervju med Dagens Nyheter berättar hon att hon avgår som språkrör och lämnar regeringen så fort partiet hittat en ersättare till henne.

– Nästa ordinarie kongress är inte förrän i september nästa år och det bedömer jag är för tätt inpå valet. Därför har jag nu meddelat valberedningen att jag vill stiga av och att en ordnad process för att hitta ett nytt kvinnligt språkrör kan ta vid under hösten och vintern. Jag avser att sitta kvar och arbeta med full kraft tills ett nytt kvinnligt språkrör finns på plats. Därefter kommer jag att lämna politiken, säger Isabella Lövin till DN.

Enligt henne kommer partiet att välja ett nytt kvinnligt språkrör tidigast i januari i år. Hon säger själv att hon vill lämna över stafettpinnen till ett nytt kvinnligt språkrör i god tid innan valet 2022.

Isabella Lövin har varit språkrör sedan 2016 och minister i Stefan Löfvens regeringar sedan 2014. Hon vann stora journalistpriset 2007 och värvades till Miljöpartiet året efter.

Enligt språkröret är problemen i regeringssamarbetet gällande migrationsfrågan inte en orsak till att hon lämnar politiken. Inte heller ångrar hon att partiet gick in i regeringsställning, trots ett tufft förhandlingsläge och det funnits en risk för partiet att bli ”nedmalda i kompromisser” i förhandlingarna med Socialdemokraterna.

– Men vi har också sagt att vi inte till varje pris ska bli nedmalda i kompromisser och sälja ut våra värderingar i ett regeringssamarbete. Men det här är en så viktig tid i mänsklighetens historia med klimatkrisen så att det absolut har varit värt att göra det här arbetet, säger hon till DN.

Vad Isabella Lövin ska göra nu återstår att se. Till DN säger hon att hon inte kommer att stanna i politiken. Det är viktigt att man inte stannar i politiken ett helt yrkesliv, säger Lövin som inte vill peka ut någon möjlig efterträdare.

– Jag vill inte peka ut någon särskild. Jag ser att det finns många bra kvinnliga företrädare i partiet som kan ta över som kvinnligt språkrör. Det är också en bra tid nu två år före valet att för Per Bolund får tid att arbeta sig till ett bra team och göra en bra valrörelse, säger hon till DN.

Bedömare pekar ut bland annat Karolina Skog och Alice Bah Kuhnke som möjliga efterträdare. Men det finns fler namn än så. Läs mer om möjliga efterträdare till Isabella Lövin här.

Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterar beslutet i ett skriftligt uttalande och säger att det är både ”tråkigt och oväntat” att hon lämnar, att hennes arbete för miljön har inneburit att Sverige är världsledande inom miljö- och klimatfrågor och att hon önskar Lövin allt gott.

Läs mer om Miljöpartiet här:

Miljöpartiet: Här är Bolund/Lövins främsta utmanare till språkrörposten

Hakelius: Miljöpartiet överskattar Alice Bah Kuhnkes popularitet

Därför floppade Miljöpartiet i valet