Känsligt läge för Sverige och svenska företag

Efter den senaste koranbränningen fördömer stora muslimska länder Sverige och al-Azhar-universitetet i Kairo uppmanar till fortsatt bojkott av svenska varor.

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

En nedbränd svensk ambassad i Bagdad och portade svenska företag i Irak följdes på fredagen upp av tydliga fördömanden från stora länder – som Saudiarabien. Samtidigt rapporterar nyhetssajten Shafaq News att det inflytelserika al-Azhar-universitetet i Kairo – sunnimuslimernas högsta lärosäte – uppmanar till fortsatt bojkott av svenska produkter med anledningen av koranbränningen.

Vill se global bojkott av svenska varor

Lärosätet uttrycker sitt stora missnöje med att "svenska myndigheter ännu en gång givit tillåtelse att bränna den heliga Koranen", står det enligt uttalandet.

I januari i år uppmanade universitetet till en global bojkott av svenska varor efter att den dansk-svenske och högerextreme provokatören Rasmus Paludan bränt en koran i Stockholm.

– Jag tycker att det är viktigt för oss i Sverige att fördöma och tala om att majoriteten av det svenska folket tycker det är dumt att bränna heliga skrifter. Det är det första jag tycker att vi ska betona – och fördöma, säger Johan Trouvé.

Han tycker samtidigt att en låg profil från svenska företrädare är bra.

– Jag tycker att det är bättre att man ligger ganska lågt, för det kan ju hetsa upp stämningen beroende på vad som sägs och inte, säger han.

– Det är ett känsligt läge och det kan förvärras av att man uttalar sig. Det kan räcka med ett ord som blir fel så riskerar det här att bli en större fråga. Jag tycker vi får ha lite is i magen och “sitta ned i båten” som man brukar säga, tillägger han.

Allvarligt om det sprider sig

Trouvé tycker den skadade relationen mellan Sverige och Irak är "tragisk". Men han konstaterar också – som de flesta bedömare – att det för Sverige och svenskt näringsliv inte rör sig om något stort ekonomiskt bakslag.

– Sprider det sig till andra länder så är det givetvis mer allvarligt. Och Saudiarabien är ju den största handelspartnern i Mellanöstern för Sverige och där är det framförallt bygg- och infrastruktur som i så fall skulle dras in i den här konflikten.

TT: Hur ser du på risken för att det sprider sig?

– Jag har väldigt svårt att uttala mig om det. Vi kan konstatera att det här inte är första gången som det kommer hot om bojkott mot Sverige, säger Trouvé.

– Jag tycker inte man ska dra på för stora växlar här. Det är allvarligt och sedan tror jag man får hantera den här frågan på diplomatisk väg – konstatera och beskriva situationen från svenska politiker. Där har de ett stort ansvar. Det är politikernas ansvar det här, från regeringen och våra ambassader i respektive land, att man förklarar situationen.

I skuggan av Ryssland

Han tillägger att det också är viktigt att komma ihåg att det som nu utspelar sig händer i skuggan av "vad som händer i Ryssland".

– Vi vet ju inte, men det har tidigare spekulerats i att det finns krafter som vill åstadkomma en sådan här konfliktsituation. Det är också viktigt att den bilden kommer fram, om det är på det viset. Om det finns andra krafter som ligger bakom detta, menar jag, säger Trouvé.

Text:

Toppbild: TT