KD-politikerns oväntade testballong: Stäng systembolagen under pandemin

Text:

Bild: TT/pressbild

Det blir allt svårare att komma med en riktigt kontroversiell åsikt i den offentliga debatten. Om åsikten inte finns på ledarsidorna så finns den garanterat på sociala medier. Om den inte finns på sociala medier så finns den helt säkert på ett anonymt forum, och om den inte finns på ett anonymt forum så finns åsikten antagligen inte över huvud taget. Det här har gjort att opinionsmaterial inte drar lika mycket trafik till hemsidorna som det gjorde för några år sedan, människor chockas inte på samma sätt av någon som tycker helt diametralt annorlunda än en själv längre.

Men då och då kommer ett förslag från en politiker som lyckas nå igenom bruset. För att ett sådant förslag ska nå fram krävs det att ett par parametrar finns med.

  • Förslaget ska slå mot den svenska folksjälen
  • Förslaget ska kunna göra väldigt många människor reflexmässigt upprörda
  • Förslaget måste kunna infogas i meningen ”Får man inte ens _____ i det här landet längre?”

Den här gången kom utspelet från Katarina Gustavsson, gruppledare för Kristdemokraterna i Falun. Hon lyckades pricka in alla tre kriterier med sitt förslag och fick därför helt enligt mall en stor intervju med Aftonbladet, landets största tidning.

– Jag vet att frågan är jättekontroversiell och nästan tabu att prata om. Men jag är beredd att stå upp mot våldet. Kan jag göra något så gör jag det, även om det blir motreaktioner. Vi måste vara modiga. Räddar man ett barn så räddar man ett liv, och räddar man en familj så räddar man ett samhälle, säger hon till Aftonbladet om sitt förslag.

Citatet andas en svunnen tid. En tid när åsiktskorridioren var ett begrepp som dominerade debatten, när argsinta debattörer hävdade att de svartlistats för sina åsikter eller texter.

Så vad handlar det om? Handlar det om invandring? Sprutbyten? OS i Stockholm?

Nej, det handlar om Systembolaget. Katarina Gustavsson vill att butikerna ska stänga tillfälligt under pandemin. På så sätt minskas risken för att kvinnor och barn utsätts för våld i hemmet, resonerar hon och säger i en intervju med Dalarnas tidning att hon hoppas att statsministern ska ta ansvar.

Men även om alkohol enligt Brottsförebyggande rådet ibland spelar en roll när det handlar om våld i nära relationer är förslaget känsligt politiskt och förslaget har inte helt oväntat mötts av kritik från alla möjliga håll. Hennes egna parti var snabbt ute och sågade förslaget. Partisekreteraren Peter Kullgren skrev i ett sms till Aftonbladet att idén ska sorteras in i facket av ogenomtänkta idéer snarare än konstruktiva idéer.

Men Katarina Gustavsson låter sig inte slås ner av motståndet till förslaget från det egna partiet.

– För mig är det viktigt att väcka debatt i frågan. Jag är banbrytare, säger hon i intervjun med Aftonbladet.

Stefan Löfven har ännu inte uttalat sig om förslaget.