Krympt kostar lika mycket

Text:

Bild: RONS/SCANPIX/TT

Nästan allt annat krymper. Inte i förpackning, men till innehåll. Det började med de högbeskattade sakerna. Portionssnuset har minskat innehållet i dosorna med 25 procent sedan 80-talet.

Då minskade också »en stor stark« till att bli en mindre stor stark. Bryggerierna gjorde mindre ölglas och krympte innehållet med 20 procent. Snart är nog 35 cl STÖL-standard. Som förkyld köper man nässpray och finner att förpackningen är tom efter ett par tryckningar.

Ville man lyssna på musik förr slog man till på det största man hittade. Anläggningen var gigantisk, men man fick ändå köpa till ett kassettdäck. Högtalarna såg ut att höra hemma på en megaarena. I dag lyssnar vi på musik i mobilen.

Mobiler är knepiga. Först var de jättestora, sedan krympte de så de försvann i fickan eller väskan, men nu har de blivit större igen. Datorerna fortsätter krympa och är snart mindre än mobilerna.

Juice fanns i tetra på 1 liter eller större. I dag kommer de i krympta plastflaskor (!) på 85 cl eller mindre.

Partierna krymper de också. Socialdemokraterna som var ett 40 – 45 procentsparti jublade när de kom över 28 procent. Moderaterna var för åtta år sedan ett 30-procentsparti men Kristersson sken som en sol för strax under 20 procent. Annie Lööf var glad över en tredjedel av vad partiet fick 1973, och Ebba Busch Thor var valvinnare när hon fick hälften av vad Alf fick 1998. Till och med SD fick mindre än de trodde att de skulle få.

Någonstans handlar det om att vi blir lurade, oavsett om det är snus eller partier. Förpackningen är förbluffande lik, men vi betalar lika mycket eller mer för allt mindre innehåll.

Tidigare Fokuserat

Den odynamiska duon Ygeman-Strömmer (#39)

Sommartider, hej, hej, sommartider! (#38)