Kommunpolitikern Leif Ternstedt lämnade S – för SD

Leif Ternstedt var socialdemokratisk kommunpolitiker i 20 år. I höstas lämnade han partiet – och gick med i Sverigedemokraterna.

Text:

Bild: Privat

Flera undersökningar har visat att en stor del av Sverigedemokraternas sympatisörer finns bland LO-väljarna och bland pensionärerna.

I Nässjö sitter den före detta socialdemokraten Leif Ternstedt nu i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna. Han var en lokalprofil, både som anställd på räddningstjänsten och som toppsocialdemokrat på orten. Han var ordförande för barn- och ungdomsnämnden i kommunen i 20 år, men bytte parti i höstas.

För honom var pensionsfrågan den stora anledningen till att han bytte parti, säger han själv. Motståndarna inom S säger att partibytet kom för att Ternstedt förlorade en lokal ordförandestrid.

– Jag tyckte Socialdemokraterna hade gått för långt till höger. På regeringsnivå alltså. Det blev viktigare att sitta i regering. man har glömt de gamla, våra pensionärer, säger Leif Ternstedt i dag.

Många av hans lokala nya partivänner är LO-medlemmar.

– Jag tycker det är lite skrattretande att M och KD går ut med att de ska styra landet efter valet med stöd av SD. Jag kan inte tänka mig att vi ska bli nåt stödparti, vi måste bli ett regeringsparti, säger Leif Ternstedt.

AV GAMMAL VANA säger han fortfarande "vi" när han pratar om Socialdemokraterna ibland.

– Min uppfattning var att vi vurmade om den lilla människan. Jag tycker inte vi gör det längre.

Det är den målgruppen som Leif Ternstedt representerar som Torbjörn Sjöström menar i högre utsträckning vill se Magdalena Andersson än Ulf Kristersson som statsminister. Det är väljare som inte identifierar sig själva som höger.

På Leif Ternstedts sociala medier finns gamla bilder på Leif tillsammans med en rad tunga S-företrädare. På en bild står han och skakar hand med den tidigare statsministern Stefan Löfven, på en annan sitter han bredvid infrastrukturminister Thomas Enroth.

Enligt Fokus undersökning tillsammans med Novus vill var femte sverigedemokrat hellre se Magdalena Andersson än Ulf Kristersson som statsminister.

Leif Ternstedt hade inte själv hellre sett Magdalena Andersson som statsminister än Ulf Kristersson, men det säger han av strategiska skäl. Eftersom Moderaterna och Kristdemokraterna är de enda som vill samarbeta med partiet vill han ha Ulf Kristersson som statsminister, men det är för att han vill sitta i regering med dem.

***

Teckna din prenumeration här.