M vill införa ett nationellt tiggeriförbud

Text:

Bild: Lars Schröder/TT

I dag föreslår Moderaterna bland annat skärpt straff för bostadsinbrott, att fler brott ska leda till utvisning och ett nationellt förbud mot tiggeri. Det meddelar Tomas Tobé, Moderaternas rättspolitiske talesperson, under en pressträff.

– Ska vi acceptera att tiggeri normaliseras? Vi har ett utbrett tiggeri på gator och torg, det handlar inte sällan om väldigt utsatta människor. Vi ser en stor grad av organisering. För att hantera det här föreslår vi ett nationellt förbud mot tiggeri, säger han, enligt Aftonbladet.

Han menar att förbudet ska förhindra att tiggeri flyttar mellan olika kommuner om en kommun skärper reglerna. Samtidigt medger Tobé att förbudet inte förbättrar situationen för tiggarna i Sverige.

– Men tiggeriet är ingen väg ut ur fattigdom.

Tidigare har Moderaterna varit för lokala förbud mot tiggeri.

Förslagen är en del i ett nytt program för kriminalpolitiken som ska behandlas på partiets stämma i Örebro 12-15 oktober.

– Det är den mest offensiva agendan på ett decennium. Det är för lätt att vara kriminell i dag, säger Tobé.

Vad som ska hända med dem som tigger, vilket straff de ska få, är fortfarande oklart. Moderaterna föreslår böter, men vill att frågan utreds – något färdigt lagförslag finns inte i beredskap.