Nya siffror: Svenskarna dricker mindre alkohol

Text: Redaktionen

Bild: TT

Svenska folket dricker mindre alkohol enligt nya siffror från Centralförbundet för alkohol och narkotika (CAN). Under de senaste tio åren har alkoholkonsumtionen minskat med sju procent.

– Vi har sett en kraftigt minskad alkoholkonsumtion i våra skolundersökningar under en längre tid, säger Björn Trolldal, utredare hos CAN, i ett pressmeddelande.

Massavhopp inom MP

Enligt uppgifter från Sveriges Radio Ekot så har nästan en av tio kommunfullmäktige inom Miljöpartiet hoppat av. Andelen avhoppade kommunpolitiker är betydligt större hos miljöpartiet än de andra partierna. Tidigare har det varit Sverigedemokraterna som haft högst antal avhoppade kommunpolitiker.

Fagerhult varnar: koka dricksvattnet

Invånare i Fagerhult uppmanas att koka vatten innan de dricks eller används i matlagning då vattnet kan vara förorenat. Vattenprover visar på förhöjda halter av koliforma bakterier, skriver SVT.

Utrikes

Högsta domstolen i USA ger Donald Trump rätt angående en omstridd regel som innebär att de flesta centralamerikanska migranter inte kan ansöka om asyl vid gränsen. HD häver endast ett tidigare tillfälligt beslut från en lägre instans som dömde mot Trump. Regeln innebär i praktiken att migranter i första hand ska söka asyl i andra länder de passerar på vägen till USA.

Debatter

En reform med utvecklingstid kan verkligen göra nytta för människan på arbetsmarknaden. Men då bör konstruktionen vara lik de möjligheter till studieledighet som finns, skriver Lars Fresker, Offentliganställdas Förhandlingsråd på SvD Debatt.

Regeringen föreslår att den maximala företagsboten höjs från 10 till 100 miljoner kronor. En höjning av företagsboten är därmed i sig ett steg i rätt riktning, men väcker likväl oro vad gäller rättssäkerheten och vilka rättigheter ett företag har vid en utredning och talan om företagsbot, Skriver Johan Eriksson, försvarsadvokat, Försvarsadvokaterna i Stockholm och Mia Falk, head of forensic, risk & compliance, advokatfirman Vinge på DN Debatt.