Odenberg vill ta över Moderaterna

Text:

Mikael Odenberg, tidigare försvarsminister i Reinfeldts regering 2006-2007, kan tänka sig att bli ny partiledare för Moderaterna.

”Jag står till förfogande som ordförande för Moderaterna om valberedningen skulle vilja föreslå det”, skriver han på Facebook.

Med självdistans fortsätter han att beskriva varför han är lämplig för rollen.

»Jag ger inte det här beskedet därför att jag saknar överviktiga, vita män i 60-årsåldern i svensk politik. Inte heller för att jag är karriärsugen (…) Skälet är i stället gammalmodigt, obsolet och allmänt 'ute'. Förr stavades det pliktkänsla.«

Det finns många förklaringsmodeller till varför krisen i Moderaterna kommer just nu. En av dem har varit partiets liberalkonservatism där sprickan har gjort sig tydlig och inte går att förena.

»Jag delar inte den uppfattningen (…) För den som är trygg i sina frihetliga värderingar är liberalism och konservatism alltjämt fullt möjliga att förena«.

Mikael Odenberg är för närvarande ordförande för Karolinska institutets styrelse och tillträdde efter den uppmärksammade Macchiarini-affären. I dag syns han flitigt i samhällsdebatten och har en annan syn på samarbete med Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna än sin föregångare.

– Min målsättning har aldrig varit att stänga dörrar. Samarbete med socialdemokratin är inte någon ”master plan” eller våt dröm, men jag konstaterar att om vi behåller det rådande parlamentariska läget kan ett samarbete vara nödvändigt, säger Mikael Odenberg till TT.

Tidigare i dag gick Moderaterna i Norrbotten, som första partidistrikt, ut och föreslog partiets ekonomisk politiske talesperson Ulf Kristersson. Länsförbunden har fram till den 12 september på sig att nominera kandidater.

Det slutliga valet sker vid extrastämman den 8 oktober.

Läs Odenbergs analyser för Fokus nedan

Mikael Odenberg: ”Jag ser ingen politisk kris, jag ser en regeringskris” (16 dec 2014)

Mikael Odenberg: Valhänt från höger till vänster (9 dec 2014)

Mikael Odenberg: Därför misslyckades Moderaterna och Alliansen (22 sep 2014)

Övrigt

Johan Hakelius: Reinfeldt bäddade för misslyckandet (25 augusti 2017)

Därför tvingades Odenberg gå (7 sep 2007)

Intervju med Mikael Odenberg (17 augusti 2007)