Österrikisk minister: Gärningsmannen som sköts ihjäl var IS-sympatisör

Text: Redaktionen

Bild: TT

Masskjutning i Wien

Minst fyra personer har dött när flera gärningsmän vid 20-tiden igår kväll öppnade eld på sex olika platser i Wien i vad som beskrivs som en terrorattack. En av gärningsmännen har skjutits ihjäl men polisen misstänker att fler kan ha varit inblandade. Attacken inträffade sista kvällen innan landet skulle stänga ner på grund av coronapandemin. Ett 15-tal personer är skadade. Inrikesministern Karl Nehammer har sagt att den dödade gärningsmannen var IS-sympatisör.

Firande med hummer

Det kommunala bolaget Kalmar vatten höjde taxan för vatten och avlopp i Kalmar och för att fira att projektet med prishöjningen var slutfört firade ansvariga med bland annat råstekt hummer, ankbröst och oxsvans på en av Kalmars finare restauranger, rapporterar P4 Kalmar. Vd:n Thomas Bergfeldt, som inte var med på middagen, menar att det var fel.

Estonia-besked dröjer

Det blir inget besked före årsskiftet om Estonias vrak behöver undersökas på grund av upptäckten av ett nytt hål i Estonias skrov, säger haverikommissionens utredare Jörgen Zachau till Ekot.

36 klanfamiljer utpekas

36 familjer pekas ut i polisens klanrapport, rapporterar Expressen. På den kommunala handelsplatsen Partihallarna i Göteborg gör familjerna affärer ”för hundratals miljoner kronor”, skriver även SvD.

DEBATT

På grund av undermåligt arbete av polisen och exponering i Aftonbladet så har jag stämplats som kriminell, trots att det inte finns några som helst misstankar om brott, skriver riksdagsledamoten Robert Halef (KD) på SvD Debatt.

Donald Trump har gjort flera misstag i sin utrikespolitik och handelspolitik. Och till slut är det pandemin som har försämrat hans chanser i dagens presidentval. Det är viktigt att Republikanerna hittar tillbaka till sin näringslivsvänliga politik och inser att framtiden inte hör till det Trump stått för i sin maktutövning, skriver USA-experten Janerik Larsson på Di Debatt.

Presidentvalet är en kamp mellan ideologier där mina sympatier ligger hos den konservativa republikanska rörelsen. För bara något decennium sedan hade det inte varit självklart för mig och många andra socialkonservativa patrioter, skriver Mattias Karlsson (SD) på DN Debatt.

Text: Redaktionen

Bild: TT