Emilsson: »Vi kommer att få ett regeringsskifte«

Text:

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Peje Emilsson, välfärdsentreprenören bakom Kunskapsskolan samt grundare av pr-byån Kreab, är rutinerad även som politiskt aktiv. Han var valansvarig för Moderaterna redan 1970; det var hans idé att måla M-loggan röd, till exempel. Utgången i den valrörelsen var att Moderaterna ökande och fick 11 procent av rösterna.

Kvällens indikativa valresultat tyder på att Moderaterna får runt 18 procent av rösterna – ett påtagligt tapp och kan jämföras mot 30 procent år 2010.

– Det viktiga är att Alliansen är så mycket större än Socialdemokraterna, säger Peje Emilsson.

– Det är ett klart besked om att vi kommer att få ett regeringsskifte. Vi har en väl sammanhållen allians som ligger runt 40 procent, och en socialdemokrati runt 25, menar Emilsson.

Sedan har man SD med cirka 20 procent.

– Men de finns där oavsett. Jag har inte hört att Stefan Löfven är redo att bilda regering med Vänsterpartiet, även om Sjöstedt har talat om att han vill bli vice statsminister. De regeringsalternativen som finns är alliansen eller socialdemokraterna.

Han menar att det det kommer sannolikt bli mycket mer dialog i riksdagen och att det inte vore första gången som Sveriges styrs av en minoritetsregering.

– Det är väldigt klart för mig att det största alternativet är också den som bildar regering.

Vad tycker du om Ulf Kristerssons prestation på knappt 18 procent, om prognoserna håller sig?

– Jag tycker att han har varit väldigt bra. Han har kombinerat det resonerande. Jag är för pragmatiska lösningar, samtidigt som han gjort det en väldigt tydlig positionering om hur man ska bygga ett bättre samhälle. Det har skymts lite av det varit sånt fokus på problem.  Jag tycker han skött sin första valrörelse väldigt bra.