Regering luckrar upp las

Text:

Regeringen gör det lättare att säga upp anställda

Regeringen har beslutat att tillsätta en särskild utredare för att utreda en modernisering av arbetsrätten. Direktiven för utredningen är att fokusera på fyra deluppdrag och den färdiga utredningen ska överlämnas till regeringen i maj nästa år.

Flera reagerar nu på hur partiet är villigt att inskränka arbetsrätten. – Otroligt att man gör det här inte ens en vecka före första maj, arbetarrörelsens egen dag, säger en S-källa till Aftonbladet.

Tillsättandet av utredningen och utformningen av direktiven bygger på januariavtalet, den sakpolitiska överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

Uppgifter: M och KD lägger gemensam budgetmotion

Moderaterna och Kristdemokraterna kommer att lägga en gemensam budgetmotion, erfar Dagens Industri. Enligt tidningen kommer nyheten att släppas senare under dagen tillsammans med andra budgetbesked. Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach skriver på Twitter att det rör sig om ett gemensamt svar från M och KD på regeringens budget.

Regeringen föreslår skärpt straff för mord 

Regeringen vill att fler ska dömas till livstids fängelse för mord, rapporterar Ekot.

Vid dagens regeringssammanträde kommer man att fatta beslut om ett konkret förslag som bland annat ska ange ett antal omständigheter i Brottsbalken som ska ses som skäl för livstids fängelse vid mord.

– Man kommer att öka andelen livstidsdomar från ungefär 30 procent i dag, upp till över 50 procent, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Anna Kinberg Batra: »Jag betalade väldigt dyrt«

Den tidigare M-ledaren Anna Kinberg Batra försvarar sitt beslut från 2017 om att öppna för förhandlingar med Sverigedemokraterna. Det säger hon i journalisten Lotta Bromés podd »Brevé Bromé«.

– Jag betalade väldigt dyrt för att säga det innan opinionen var mogen, men vi kanske borde ha sagt det tidigare, säger Kinberg Batra i samtalet.

Debatt

»Samhällsutmaningar kräver satsning på vuxenutveckling«, skriver  12 företrädare för forskning, företag och organisationer, på DN debatt

I Svenska Dagbladet skriver Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson, Oscar Sjöstedt, Clara Aranda och Katja Nyberg att man i samband med att partiet lägger sitt förslag till vårbudget föreslår att Sverige bör hyra fängelseplatser hos andra EU-länder.

Om bostadsbristen som ett samhällsproblem, skriver Naturskyddsföreningen på DI:s debattsida i ett svar till Stefan Attefall.