Regeringen slopar restriktionerna – ”dags att öppna”

Nästa onsdag, den 9 februari, slopas majoriteten av pandemirestriktionerna. Enligt regeringen ligger de värsta konsekvenserna av coronaviruset bakom oss.

Text:

Bild: Marko Säävälä/TT

På torsdagsmorgonen meddelade regeringen att de flesta av pandemirestriktionerna tas bort den 9 februari. Statsminister Magdalena Andersson (S) sade på en pressträff att pandemin inte är över, men är på väg in i en helt ny fas.

– Det börjar bli dags att öppna upp Sverige igen, sade Magdalena Andersson.

Enligt statsministern har kunskapsläget om omikronvarianten av viruset förbättrats. I flera internationella studier har det visat sig att omikron ger en mildare sjukdom jämfört med tidigare varianter. Sedan årsskiftet har det skett en massiv ökning av smittspridningen, men antalet patienter som intensivvårdas för covid-19 har varit stabilt.

– Till skillnad från tidigare vågor har antalet avlidna eller iva-vårdade inte skjutit i höjden, konstaterade socialminister Lena Hallengren.

Socialminister Lena Hallengren, statsminister Magdalena Andersson (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell håller pressträff i Rosenbad. Foto: Marko Säävälä / TT

En stor andel av befolkningen har fått en tredje ”booster-dos” som skyddar mot allvarlig sjukdom. Det mildare sjukdomsförloppet hos omikronvarianten, kopplat med hög vaccinationsgrad, gör att man nu kan ta bort de flesta restriktionerna för vaccinerade. Regeringen ska i samtal med landets regioner ha fått signaler om att sjukvården klarar en återgång till en normal vardag.

– Tittar vi framåt kommer smittotalen vara höga ett tag framöver. Men de svåraste konsekvenserna av smittan ligger av allt att döma bakom oss, sade Magdalena Andersson.

Bland annat slopas nu deltagartaken för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, mässor och privata sammankomster. Avståndskraven på serveringsställen tas bort.Rekommendationen om munskydd i kollektivtrafiken och vid långväga resor tas bort, liksom rekommendationen om att undvika större sociala tillställningar. Arbetsgivare uppmanas till att se till att anställda som har jobbat hemma under pandemin ska återgå till arbetsplatsen – successivt.

– För att motverka samtidig smittspridning och sjuklighet på arbetsplatserna. Så att vi intre riskerar att få en för stor grupp som blir sjuka samtidigt, sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Samtidigt som de flesta restriktioner tas bort återstår vissa, främst för ovaccinerade. Risken att dö eller drabbas av allvarlig sjukdom av coronaviruset är fortsatt hög om man är ovaccinerad. Socialminister Lena Hallengren tryckte på pressträffen på vikten av att de som inte har vaccinerat sig nu faktiskt tar sprutan.

– Det är inte konstigare än att vi vaccinerar oss mot andra sjukdomar som det inte finns några restriktioner kring. Röda hund, mässling, eller vanlig influensa. Vi gör det för att skydda oss själva och skydda andra, sade hon, och tillade att ovaccinerade uppmanas att undvika trängsel och stora folksamlingar.

"Det börjar bli dags att öppna upp Sverige igen". Foto: Marko Säävälä / TT

Den som är sjuk bör även fortsättningsvis stanna hemma. Däremot behöver man inte testa sig om man uppvisar symtom på covid-19. Förutom om man arbetar i hälso- och sjukvården.

– En god och säker hälso- och sjukvård och äldreomsorg är ett krav i verksamheterna, sade Karin Tegmark Wisell.

Folkhälsomyndigheten kommer inte längre att klassificera covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom. Statsminister Magdalena Andersson sade dock att man fortsatt kommer att följa coronavirusets utveckling.

– Nya virusvarianter kan uppstå. Kunskapsläget kan förändras, sade statsministern.