Som Kalmar röstar Sverige

Text: Janne Sundling

Bild: TT

Riksdagsrösterna i Kalmar kommun avvek bara med 5,8 procentenheter från det preliminära riksresultatet. På pallplats hamnar även Norrköping och Borås (som var närmast 2014).

– Spännande. Vi brukar ligga nära riksresultatet i riksdagsvalet. Det speglar väl sammansättningen på befolkningen i kommuner, säger Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande i Kalmar.

Men riksdagsresultatet på 30,6 procent för S är mjäkigt jämfört med S kommunala resultat på 42,7 procent. Då tappade ändå partiet tre procent.

– Vi är den residensstad som har starkast stöd för något enskilt parti. Det var Luleå i förra valet, men där tappade S tio procent.

Är det Johan Persson-effekten?

– Nej, vi har gjort en bra valrörelse. I juni pekade jag ut Sverigedemokraterna som vår huvudmotståndare. Och jag har haft åtskilliga dueller med Thoralf Alfsson, SD:s gruppledare.

Ni tog debatten med SD?

– Ja, det är det enda som fungerar. Allt annat gör det inte. SD har försökt glida med på rikstrenden genom att tapetsera staden med Jimmie Åkesson-affischer. Men vi klev fram och tog debatten med dem.

Ditt parti gjorde en uppryckning mot slutet. Men vad gick fel dessförinnan?

– Man skulle koncentrerat valbudskapet tidigare. Ingen, inte ens vi aktiva, hängde med i alla detaljerade utspel som kom hela tiden. Vi borde gått ut och presenterat ett sammanhållet välfärdspaket. Då hade vi också fått den klassiska konflikten välfärd mot skattesänkningar.

Men S vände trenden. När skedde det?

– Sista veckan vände det. Vi märkte att folk strömmade till och valarbetarna gick ut och knackade dörr som aldrig förr.

Ovisst i riket, men S+V+C-styret i Kalmar sitter kvar?

– Ja, C och V ökar och vi har fortsatt majoritet. Och vi var tydliga i valrörelsen med att vi sökte mandat ihop.

Och hur ska styret av riket se ut då, tycker du?

– Ett blocköverskridande samarbete mellan S, C och L. Kanske även med MP. Då kan man få igenom sin politik utan problem, säger Johan Persson.

Johan Persson (S) kommunstyrelsens ordförande i Kalmar lämnar över Landsbygdskommitténs förslag till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Foto: TT

 

 

Mest lika Avvikelse procentenheter
1 Kalmar 5,8
2 Norrköping 6,2
3 Borås 6,8
4 Nyköping 7,6
5 Skövde 8
6 Falun 8
7 Upplands Väsby 8,1
8 Karlstad 8,4
9 Halmstad 8,6
10 Växjö 8,9
Val Tidigare rikslikare Avvikelse procentenheter   Källa:
1998 Karlstad 3,3 Egen beräkn
2002 Karlstad 2,8 Fokus
2006 Växjö 5,4 TV4
2010 Skövde 4,8 Egen beräkn
2014 Borås 5,2 Dagens Samhälle
2018 Kalmar 5,8 Fokus

Källa: Fokus, baserat på Valmyndighetens preliminära valresultat