Stensäkert

Text:

Bild: Mareike Timm

Från att ha setts som rätt tacky till ett av de senaste årens mesta inredningsmaterial. När kök rivits ut och renoverats har marmorn varit mångas måsteval till bänkskivor och stänkskydd.

Valet har varit en tydlig markör. Det är dyrt och det signalerar status. »Man vill visa att man har pengar«, som Frida Ramstedt beskriver det. Hon driver och bloggar på trendenser.se, den mest lästa inredningsbloggen i Sverige.

Stenarten verkar inte släppa greppet om svensk inredningstrend riktigt än. Men nu handlar det om att välja rätt marmor. Den breda fårans vitblågrå och italienska carreramarmor får ge vika för grön marmor och kolmårdsmarmor.

– Att välja en udda och mer svåråtkomlig sorts marmor är ytterligare en markör för att uppnå statuseffekt. »Jag är inte som alla andra – jag gillar inte carerra, jag väljer kolmårdsmarmor«.

Att använda den just så populära ljusa marmorn till köksbänkar kan annars verka som ett mysterium med tanke på att bergarten beskrivs som oerhört känslig, speciellt mot i kök vanligt förekommande ämnen som vatten, citron, vin, ättika, vinäger, fruktjuice och sura rengöringsmedel. Här får man välja hållning. Antingen hävdar man bestämt att fläckar bör ses som charmig del av kökskulturen, eller så får man acceptera att tvättsvamp och såpa är en naturlig förlängning av ens köksjag.

Men det finns alltså andra vägar att gå om man envisas med att hålla fast vid marmorn. Till skillnad från den mjuka och porösa carreramarmorn är kolmårdsditon knallhård och passar väl till att användas i just kök. Även om den praktiska funktionen inte spelar huvudrollen.

– Vad vi väljer att inreda med ska inte bara fungera rent praktiskt, det ska också hjälpa till att berätta historien om oss själva. Vi använder ett renoverat kök eller en ny matsalsgrupp lika mycket för att markera vilka vi är eller önskar att vi vore som för att faktiskt laga eller äta mat i, säger Frida Ramstedt.

Fakta | Fynda marmor

Loppis och second hand-affärer har inte riktigt drabbats av marmorfebern. Fyndchans alltså.

Leta upp en gravstens-tillverkare, marmorfabrik eller stenhuggare och köp utan mellanhänder.

Köp självhäftande dekorplast på valfri hobbyaffär.