I full blom

Text: Lotta Dinkelspiel

Bild: Zara

Vart man än vänder sig syns blommigt, mönstrat, spräckligt.

– Mode och inredning står närmare varann än på länge, säger Sofia-Li Molin på Svenska Moderådet.

Och det är inte de små detaljerna som är vågade – tvärtom: ju spräckligare dess bättre.

– Skulle jag vara stylist bland våra svenska modemärken skulle jag plocka ihop en outfit av plagg från Acne Studios, WDEE, Menckel och Nhu Duong. På så sätt skulle jag få med den starka våg av skräddat sjuttiotal och nittiotalets streetwear som sköljer över oss, säger Sofia-Li Molin.

Mode- och inredningsindustrierna har hämtat inspiration från varandra i alla tider. Redan på 1700-talet, när tapeter och möbeltyger gick från storblommigt och stormönstrat till småblommigt, tog klädindustrin efter. Då uppstod nya tekniker för att ta fram tyger, och de började snart användas för att producera klädtyger.

– Inledningsvis var det framför allt attiraljer som sjalar eller herrvästar som gjordes i blommigt tyg, medan dräkterna var enfärgade, säger Klas Nyberg, föreståndare på Centrum för modevetenskap.

Senare minskade den direkta kopplingen mellan industrierna. Influenser för hur kläder skulle se ut kom från många olika håll. Men de senaste årtiondena har industrierna närmat sig varandra igen. Då är det modeindustrin, med sin kunskap om tyger, form och trender, som gått i bräschen och applicerat sin kunskap på inredning.

I dag har både Zara och H&M egna inredningskollektioner, samma sak gäller mer exklusiva varumärken som Boomerang, Acne, Ralph Lauren, Hermés och Missoni.

– I dag vill vi visa upp våra hem på samma sätt som vi är noga med våra klädval offentligt, säger Sofia-Li Molin.

I vår är det inredningen som vinner ny mark. Valentino säljer kappor som påminner om gardiner och Prada lanserar kjolar i tyg som skulle passa lika bra på en soffa, medan Zara säljer dräkter i tyg som är som gjort för sovrumstapeter. Men även annat mönstrat är rätt.

– Spännande nya mönsterbilder är influenserna av glitch art, där mönster som ser ut som korrupta datafiler eller den surrealistiska collagetekniken, som bland annat Acne har på sina prints för säsongen, är stort, säger Sofia-Li Molin. 

Fakta | Vårens trender

1. Individualistisk styling där mode kan vara lika mycket performance som kläder.

2. Gamla mönsterfavoriter plockas fram ur garderoben eller köps second hand.

3. Var inte rädd för att sticka ut eller vara lite »crazy«.