Svep: Hon blir L:s toppkandidat i EU-valet

Text:

Karlsbro L:s toppkandidat i EU-valet

Valberedningen i Liberalerna föreslår Karin Karlsbro, vice ordförande för L i Stockholm, som förstanamn på L:s lista i EU-valet. Det meddelar Liberalerna i ett pressmeddelande.

På listan finns även Said Abdu, Maria Weimer och Allan Widman med, men inte tidigare förstanamn Cecilia Wikström.

Regeringen vill fylla luckor där AF försvinner

För att ersätta den statliga närvaro som försvinner när Arbetsförmedlingen lägger ner 130 kontor, ger regeringen länsstyrelserna i uppdrag att kartlägga var i landet som luckor finns i den statliga servicen.

Arbetsförmedlingen kan bli mer mobil och ersättas genom fler servicekontor och samverkan mellan myndigheter,  uppger civilminister Ardalan Shekarabi till SVT Nyheter.

– Vi kan inte acceptera att den statliga närvaron försämras säger han.

M efterlyser ny lagstiftning

Regeringen är för långsam med att ta fram en ny lagstiftning som gäller deltagande i terrororganisationer. Det anser Johan Forssell, Moderaternas rättspolitiska talesperson. I Göteborgs- Posten riktar han kritik mot att regeringens förslag om att göra det kriminellt att delta i en terrororganisation drar ut på tiden.

Nyligen drog regeringen tillbaka det förslag som utretts under två år, på grund av att det stred mot den grundlagsskyddade föreningsrätten.

Majoritet vill sälja delar av Telia

Riksdagens näringsutskott vill avyttra eller minska statens ägande i Telias kommersiella delar och uppmanar regeringen att undersöka möjligheterna till detta, rapporterar TT.

Regeringen har dock inga planer på att minska sitt ägande på 37,3 procent. Men flera borgerliga partier har– i samband med en proposition till riksdagen om ett återköpsprogram av aktier som Telias styrelse vill genomföra– motionerat om att i stället avyttra ägandet. Sedan SD har svängt i frågan har förslaget nu vunnit majoritet i näringsutskottet.

Debatt 

Trots att många svenskar använder sig av komplementära och alternativa metoder (Kam) för att förebygga, lindra eller bota sjukdom, tycks det vara tabu att tala om Kam inom hälso-och sjukvården. Det skriver Kjell Asplund, som leder utredningen om komplementär och alternativ medicin, på DN Debatt. Socialstyrelsen bör därför få i uppdrag att ta fram obunden information om Kam-metoder, som sedan bör presenteras på 1177 Vårdguiden, föreslår Asplund i ett delbetänkande.

Spelreklam bör inte rikta sig till minderåriga eller ge illusion om att kunna ersätta vanligt arbete. Det är ett förslag på nya riktlinjer för spelreklamen, som branschföreträdarna Gustaf Hoffstedt och Jenny Nilzon tar med sig när de på torsdagen möter civilminister Ardalan Shekarabi, skriver de på SvD Debatt.

De vill också förbjuda spelbolag att ge sken av att man garanterat kommer att vinna, eller av att man kan spela anonymt eller utan registrering.

Digitaliseringen kan användas till att bana väg för ett fossilfritt Sverige. Därför bör regeringen tillsätta en snabbutredning för att avgöra hur värdefulla data kan göras tillgänglig för entreprenörer. Det skriver företrädare för digitaliseringskonsultbranschen tillsammans med Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige, på DI Debatt.