Svep: KD får rekordstöd

Text:

Bild: TT

Toppnotering för KD

Kristdemokraterna skulle få 8,6 procent av rösterna om det vore val i dag. Det visar en undersökning av SVT/Novus. Noteringen är deras högsta någonsin i en Novusundersökning.

– Kristdemokraterna har ju kommit fram som det vinnande oppositionspartiet och har inte den stämpeln av misslyckande i regeringsbildningen som Moderaterna har, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

Väljarna kommer framför allt från SD och M.

Wettestrand på dubbla stolar – »ångrar ingenting«

Maria Wetterstrand är i blåsväder efter att hon varit regeringens utredare om bioflygbränsle samtidigt som sitter i styrelsen och äger aktier i ett bolag som utvecklar miljövänliga drivmedel. Men det rör sig inte om en intressekonflikt, säger hon i en intervju med P1 Morgon.

– Nej, jag ångrar inte någonting. Jag har aviserat öppet och tydligt till departementet att jag sitter i styrelsen, säger Wetterstrand.

Svenskars förtroende för demokratin sjunker

59 procent av svenskarna anser att demokratin i Sverige har försvagats, enligt en Novusundersökning, beställd av Forum för levande historia.

– Det är mycket oro i luften. Vi tror att det här är den första liknande undersökning som gjorts sedan januariavtalet, vilket kan spela in, säger Ingrid Lomfors, överintendent på Forum för levande historia

Kristersson: Utesluter inte att ta makt med SD

Moderaternas Ulf Kristersson kan tänka sig att ta makten med hjälp av Sverigedemokraterna. Han är även osäker på om alliansen ska gå till val gemensamt nästa mandatperioden, säger han i en stor intervju med DN.

– Jag tänker inte försöka isolera dem och låtsas som att de inte finns, säger Ulf Kristersson.

Debatter

I dag är det få som vet vad M vill. Det är dags att börja prata med alla, inklusive SD, skriver Bo Frank, borgmästare och kommunfullmäktiges ordförande (M) i Växjö, på DI debatt

»För att bättre kunna tillgodose behoven hos den växande generationen äldre behövs därför ett nationellt kunskapscentrum för vård och omsorg av äldre«, skriver sex företrädare för Lunds universitet och Region Skåne, på SvD Debatt.

Lärarkollegierna behöver någon form av vetorätt så att ledningen inte tvingar en att göra något som är negativt för undervisningen, skriver läraren Daniel Sandin på DN Debatt.