Svep: Löfven säger nej till återvändande IS-svenskar

Text:

Bild: TT

Stängd dörr för återvändande IS- anslutna svenskar

I förra veckan uppmanade Donald Trump flera europeiska länder att ta hem IS-medlemmar som tillfångatagits i Syrien och Irak och ställa dem inför rätta. Men regeringen stänger  dörren för återvändande svenska medborgare som anslutit sig till och krigat för IS, uppger Stefan Löfven till SVT.

Sedan 2011 har Sverige och utrikesdepartementet avrått från att resa till den regionen och de som trots allt gjort det ska inte kunna räkna med någon hjälp från Sverige, meddelar Löfven.

Kommunal stryper stödet till S

Kommunal, som hittills har gett Socialdemokraterna tre miljoner kronor per år, stryper nu det ekonomiska stödet till partiet. Det skriver Tobias Baudin i en debattartikel i Aftonbladet.

Baudin kallar det »gammaldags« att skicka en så stor summa till ett parti och vill med beslutet att stoppa stödet modernisera fackföreningen. Läs Fokus artikel här.

Arbetsgivaravgifter sänks med en halv miljard

Förhandlingar pågår om den vårändringsbudget som regeringen presenterar i slutet av april. Centerpartiet har fått igenom förändringar, som innebär sänkta arbetsgivaravgifter på omkring en halv miljard, rapporterar SVT. Förändringarna, som börjar gälla från den 1 augusti, innebär slopad arbetsgivaravgift för att anställa unga under 18 år och att det blir billigare för enmansföretag att anställa sin första medarbetare.

Migration, klimatförändringar och säkerhet i fokus på historiskt möte

På måndagen inleds ett historiskt sammanträde mellan EU:s och Arabförbundets ledare i Sharm-el-Sheikh i Egypten. Migration, klimatförändringar och säkerhet är några av de ämnen som kommer att tas upp på mötet. Det gäller att utveckla ett samarbete som gynnar både EU och Arabförbundet, uppger Stefan Löfven till TT.

S i Malmö efterlyser information om IS-svenskars hemvist

Säpo måste börja informera om var återvändare från terrorgruppen IS har sin hemvist. Det anser Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunalråd i Malmö. Kommuner i Sverige har sällan koll på antalet invånare som anslutit sig till terrorgruppen och vilka som återvänt. Förväntar man sig att kommunerna ska ta större ansvar måste staten ge kommunerna information om hur många barn och vuxna det handlar om, vilka de är och var de bor, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh till Sydsvenskan.

Debatter: 

En fast läkare för varje patient, listtak och att den medicinska professionen får styra vårdens utformning. Det är förutsättningar för att lösa problemen i primärvården, som är underfinansierad och kännetecknas av brist på allmänläkare, skriver åtta representanter för Sveriges läkarkår på DN Debatt. Den vård som enklare skulle kunna skötas i primärvården vältras på grund av en underdimensioneras nu i stället över till sjukhusens akutmottagningar, skriver de.

Moderaterna vill ha ett straffansvar för den som publikt publicerar en bild eller ett budskap som ger stöd åt en terrororganisation, skriver partiledare Ulf Kristersson och partiets rättspolitiska talesperson Johan Forssell på SvD Debatt. De föreslår också ett förbud mot att anskaffa eller inneha instruktioner för terroristbrott.

Svenska medborgare, som döms för terrorbrott, bör också kunna förlora sina svenska medborgarskap. Det skriver Gunnar Strömmer, partisekreterare (M) och särskild utredare i medborgarskapsutredningen från 2013, på DI Debatt.  En förändring i grundlagen skulle krävas för att på detta sätt dra in medborgarskap, men det skulle inte stå i strid mot Folkrätten, menar Gunnar Strömmer.