Svep: MP rasar i landstinget

Text: Redaktionen

Bild: Stina Stjernkvist/TT

MP backar stort i landstinget

Miljöpartiet tappar nästan hälften av sina mandat i landstingen. I en tredjedjel av landstingen är de under sparren, skriver Ekot.

– Det är såklart ett stort bakslag för oss, jag ser en stor risk att de frågor som vi driver, såsom kollektivtrafik, klimat och miljö, folkhälsa, att de frågorna inte kommer komma fram tillräckligt bra nu, säger MP:s partisekreterare Amanda Lind.

Även Socialdemokraterna försämrar sitt valresultat i samtliga landsting.

Rädda Barnen: Barnfattigdom minskar – men klyftor ökar

Barnfattigdoman minskar i Sverige, enligt en ny rapport från Rädda Barnen.

– Vi kan se en positiv trend som vi har sett över några år att barnfattigdomen sjunker. Och särskilt att den sjunker i socioekonomiskt utsatta områden, säger Rädda Barnens Sverigechef Ola Mattson till Sveriges Radio.

Samtidigt stiger ojämlikheten. För barn med utländsk bakgrund är fattigdomen sju gånger så hög jämfört med om barnen har två föräldrar med svensk bakgrund.

Karin Wanngård (S) om OS: Kräver en bred politisk förankring

Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) är positiv till att Stockholm är en av tre slutkandidater för att arrangera vinter-OS 2026. Men för att det ska bli verklighet kräver det en bred politisk majoritet.

– Socialdemokraterna har alltid varit positiva, däremot finns det ingen säkrad majoritet över blockgränserna och ett sådant här arrangemang måste förankras brett, säger Wanngård till Sveriges Radio.

M-toppnamn i landstinget blir lobbyist

Peter Carpelan (M), tidigare forsknings- och personallandstingsråd vid Stockholms läns landsting, lämnar politiken för att bli lobbyist och PR-konsult på The Labyrinth.

»Med min långa erfarenhet från dels en ledande position i en växande kommun med fokus på samhällsbyggnadsfrågor och dels en ledande position gällande forskning och utveckling i Stockholms läns landsting så är jag övertygad om att jag kan göra affärsnytta i min nya roll på The Labyrinth«, säger Peter Carpelan i ett pressmeddelande.

Carpelan tillträder sin nya tjänst den 1 november.

Debatter

Stefan Löfven har avviserat alla mina förslag. Därför går jag vidare i sonderingen, skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på DN Debatt.

Den svenska kronan kommer att förvärras vid nästa kris. Och Riksbanken kommer inte att ha speciellt mycket utrymme att sänka räntan, skriver Carl Hammer, analyschef för makro och valutor på SEB, på Di Debatt.

Den nuvarande situationen i äldreomsorgen är inte acceptabel. Därför bör en ny myndighet inrättas för att granska den, skriver Karin M Ekström, professor i företagsekonomi, på SvD Debatt.