Svep: Regering med M och KD mest sannolik

Text: Redaktionen

Bild: Stina Stjernkvist/TT

M+KD-regering?

Flera tunga borgerliga företrädare lyfter nu fram en M-KD-regering som det mest sannolika, enligt Dagens Industri. Men ett splittrat Alliansen oroar. Läs Johan Hakelius »En konservativ mitt?« här.

C håller ihop Alliansen

Centerpartiet tänker inte bryta sig ur Alliansen och skapa en mittenregering med S och L och MP, uppger Michael Arthursson (C), partisekreterare i P1 Morgon.

Jan Helin: SVT ska inte markera i efterhand

Sveriges Television kommer inte att markera i efterhand på det sätt som gjordes mot SD-ledaren Jimmie Åkesson i samband med partiledardebatten. Det skriver Jan Helin, SVT:s programdirektör, på DN Kultur. Läs Johan Hakelius »När SVT tappade koncepterna« här.

Rösträkningen ännu inte klar

På torsdagsmorgonen hade 6 309 av 6 325 distrikt räknats. Rödgröna har ett mandat mer än Alliansen, 144 mot 143. SD har 62 mandat.

Som Kalmar röstar Sverige

Väljarna i Kalmar röstade mest likt det preliminära valresultatet i riket. Kommunen kan räkna med många mediebesök inför valet 2022. Eller ett extraval. Läs mer i Fokus här.

Alliansen är en sannolik förlorare

Avstånden mellan partierna nu är så stor att det krävs tusentals röster till Alliansen om att de ska kunna knipa ytterligare ett mandat, enligt Dagens Nyheter.

Konspirationerna startade innan valet

Efter valet i söndags har konspirationsteorierna om fusk gått varma. Men de startade redan före valet i grupper i sociala medier, rapporterar Ekot.

Debatter

Alliansen måste fortsätta hålla ihop. Ger alliansen efter för S och SD:s maktspel med åtföljande splittring blir den stödtrupp till dessa två partier, skriver entreprenören Dan Olofsson på DI Debatt.

Att en majoritet av mjölkföretagen ska behöva gå till banken för att klara av att överleva efter extremvädret är inte acceptabelt och kostnadsökningarna måste tas ut i form av högre priser på marknaden, skriver mjölkbönder på SvD Debatt.

»Miljömålet i skogen nås utan kostnad eller rentav med en vinst för samhället«, skriver Magnus Nilsson, författare till »Skydda lagom – en ESO-rapport om miljömålet Levande skogar«, på DN Debatt.