Svep: Sverige på tvärs mot Europa

Text:

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Det blåste en svensk högervind i EU-valet, konstaterar bland andra DN:s politiska krönikör Ewa Stenberg. Medan liberaler och gröna gick framåt i Europa skedde det omvända i Sverige. Liberalerna klarade sig med ett nödrop kvar i parlamentet och Miljöpartiet tappade två av fyra mandat. Vinnarna jämfört med valet 2014 är Centerpartiet, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna, även om KD:s ökning inte blev lika stor som väntat.

I Storbritannien tog det nya Brexitpartiet en storseger med 33 procent av rösterna när 10 av 12 regioner räknats. Nigel Farages parti blir med 28 platser ett av de absolut största i parlamentet. För regeringspartiet Tories blev valet en katastrof. De konservativa landade på knappt 9 procent och tappade 15 av 18 platser.

I Frankrike segrade Marine Le Pens parti Nationell samling, med ett mandat mer än president Macrons Republiken på väg.

I Tyskland ökade De gröna stort till drygt 20 procent, medan regeringspartierna backade. Både socialdemokratiska SPD och kristdemokratiska CDU/CSU gjorde historiskt svaga val. CDU/CSU är dock fortfarande största parti med 29 procent.

I Italien segrade högerpopulisten Matteo Salvinis parti Lega med 34 procent av rösterna.

I Spanien gick socialdemokraterna framåt och blev största parti med 33 procent.

Valdeltagandet gick upp markant på flera håll i Europa. I Ungern ökade antalet röstande från 29 till 43 procent, enligt Politico. Sveriges 53 procent placerar oss på tionde plats i Europa.

Trump i Japan

USA:s president Donald Trump blev på måndagen den förste världsledare som träffat Japans nyblivne kejsare Naruhito. Under besöket i Japan kommer Trump och premiärminister Shinzo Abe att bland annat diskutera Kinas frammarsch och hotet från Nordkorea, uppger AFP.

Hockeybragd av Finland

Det unga finska ishockeylandslaget är världsmästare efter att ha besegrat Kanada med 3-1 i finalen på söndagskvällen. Det på förhand uträknade finska laget slog i tur och ordning Sverige, Ryssland och Kanada på väg mot guldet. Det var Finlands tredje VM-guld genom tiderna.

Debatter

Genom att avskilja och lagra utsläppen från 27 svenska anläggningar skulle hälften av Sveriges koldioxidutsläpp skulle kunna tas bort, skriver tre forskare vid Chalmers tekniska högskola på DN Debatt.

Nu är det viktigt att EU stärker sin motståndskraft mot påverkansförsök och ser till att granska extern finansiering av europeiska partier. Det skriver Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley på Di Debatt.