Svep: UD kallar hem Kinaambassadör

Text:

Bild: GREG BAKER/AFP

Sveriges Kinaambassadör kallas hem

Sveriges ambassadör i Peking, Anna Lindstedt, utreds nu av Utrikesdepartementet. Ambassadören ska under januari ha ordnat ett möte mellan den fängslade bokförläggaren Gui Minhais dotter Angela och kinesiska affärsmän, skriver Expressen. Syftet med mötet var att åstadkomma ett fritagande av bokförläggaren i utbyte mot att dottern höll tyst i media. Lindstedt har nu kallats hem – och UD konstaterar att hon agerat fel.

Vändpunkt för MP-avhoppare

Tidigare riksdagsledamoten Carl Schlyter som nyligen hoppade av Miljöpartiet i protest mot överenskommelsen med C och L startar nu det nya partiet »Vändpunkt”.

– Det är ett frihetligt parti, som löser miljöproblem genom att faktiskt ta socialt ansvar, säger Carl Schlyter i SVT Morgonstudion.

Shekarabi hotar stoppa spelreklam

Även efter att en rad utländska spelbolag fått tillstånd att verka i Sverige genom en ny spellag från årsskiftet är deras reklam allt för aggressiv, menar civilminister Ardalan Shekarabi. Han ska i dag träffa spelbolagen för att diskutera deras agerande, skriver Sveriges Radio.

Flyktingbesked sänkte S i valrörelsen

Att Stefan Löfven presenterade Socialdemokraternas skärpta flyktingpolitik bara några månader före valet var ett misstag som sänkte partiets valresultat. Det konstaterar partiet i sin valanalys.

– Diskussionen borde ha klarats av mycket tidigare, även om den hade blivit infekterad, säger Gabriel Wikström, ordförande i S valanalysgrupp till Aftonbladet.

»Soffan” avsatt som gruppledare i fullmäktige

Under ett extrainsatt möte på onsdagskvällen avsatte Socialdemokraternas fullmäktigegrupp Ann-Sofie Hermansson (S) som gruppledare.
– En fullständigt enig fullmäktigegrupp valde i stället Marina Johansson som tillförordnad gruppledare, säger Jonas Attenius (S) kommunalråd, till SVT Nyheter Väst.

Den 3 mars ska en extra distriktskonferens ta ställning till om hon också ska tvingas lämna uppdraget som gruppledare i kommunstyrelsen.

Debatter

»Sverige saknar ett parti som kan förena goda ambitioner hos de andra partierna med en grundläggande förståelse för situationens allvar och en vision för framtiden. I dag lanserar vi därför Partiet vändpunkt (PV). Vår vision utgår från social och ekonomisk trygghet och en tro på att människor vet bäst själva hur de vill utveckla sina liv«, skriver Carl Schlyter, med flera på DN Debatt.

»Trots likartade förutsättningar finns stora skillnader när det gäller de nyinvandrade elevernas skolresultat i olika kommuner. Vår analys visar att politisk styrning och ledarskap spelar en väsentlig roll för resultaten i grundskolan«, skriver Karin Rebas, Svenskt Näringsliv på SvD Debatt.

»2016 lade spelbranschen 3,8 miljarder kronor på reklam. 2018 hade den siffran nära fördubblats. Antingen tar branschen krafttag – eller så vidtar vi tvingande åtgärder«, skriver civilminister Ardalan Shekarabi (S), på DI Debatt.