Svepet: Extraval är ingen lösning

Text: Redaktionen

Bild: TT

Inga stora ändringar i opinionen

Det låsta politiska läget skulle bestå även om Sverige höll ett extraval, enligt en ny mätning från SvD/Sifo. Enligt undersökningen har opinionen endast skiftat marginellt och ett extraval skulle därför inte förändra det jämna läget mellan blocken.

SD:s internanalys: Håll låg profil

Sverigedemokraternas strategi är att nu ligga lågt och vänta ut att alla andra misslyckas. Därefter tror de att Ulf Kirstersson i en tredje sonderingsrunda lyckas med uppdraget genom att ge SD makt och inflytande. Det skriver Expressen som pratat med en centralt placerad källa i SD-riksdagsgruppens ledning.

SD tar makten i Hörby

Sverigedemokraterna tar för första gången makten i en kommun. Med ett valresultat på 35 procent för Sverigedemokraterna i Hörby kommun och genom en valteknisk överenskommelse med Moderaterna är det SD:s Stefan Borg som tar över ordförandeklubban i kommunstyrelsen.

– Vi har ingen ambition att driva konfrontationspolitik här. Vad Hörby behöver i dag är att hitta tillbaka till någon slags balans i politiken, säger  Stefan Borg till P4 Malmöhus.

Svenskarnas drömregering

En femtedel av svenskarna vill se en regering med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, enligt en undersökning av Aftonbladet/Inizio. Det är också den regeringskonstellation som får det allra högsta stödet enligt undersökningen. Det andra mest populära alternativet är en Alliansregering som stöds av 18 procent av det svenska folket.

Tidigare L-topp vill inte se S-samarbete

Carl B Hamilton, professor i internationell ekonomi och tidigare liberal riksdagsledamot, vill inte se en blocköverskridande regering. »Givet erfarenheten att småpartier förlorar på samverkan med S, hur kan någon som tycker det är viktigt att Liberalerna säkert är kvar i riksdagen efter 2020 förespråka samverkan med S fram till dess«? skriver han.

Debatter

»För att fatta välgrundade beslut om den framtida riktningen på politiken för anhöriginvandring är det viktigt att klargöra vilka konsekvenser lagändringen haft i praktiken«, skriver Karin Borevi.
docent i statsvetenskap, på SvD Debatt.

»Nu är ett bra tillfälle för andra organisationer att stanna upp och se över arbetet med regelefterlevnad och vilka verktyg som används för att undvika de konsekvenser som Danske Bank nu får kännas vid«, skriver advokat Fredrik Olsson på Di Debatt.

»Att Socialdemokraterna kunnat göra upp med de borgerliga om ekonomin borde finnas i deras bakgrundstänkande i dagarnas regeringssamtal«, skriver Olle Wästberg, tidigare statssekreterare (FP) i finansdepartementet, på DN Debatt.