Svepet: L rasar under spärren

Text: Redaktionen

Bild: Anders Wiklund/TT

Ner för L, upp för S i ny mätning
Liberalerna får 3,7 procent i Novus färska opinionsmätning i SVT på fredagsmorgonen. Noteringen för Liberalerna är den lägsta sedan Novus började sina mätningar 2006 och innebär att partiet skulle åka ur riksdagen om det vore val i dag.
- Vi ser att Liberalerna har tappat, vi ser att Alliansen har gått tillbaka, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

Sara Skyttedal mot Bryssel

Sara Skyttedal (KD) blir partiets toppnamn i vårens EU-parlamentsval, skriver Expressen.

– Jag är väldigt glad och tacksam för det förtroende som visats mig att toppa listan till EU-parlamentsvalet i maj, säger Skyttedal.

Hanna Lidström (MP): Regering med M – katastrof

Grön Ungdoms språkrör är kritisk till Annie Lööfs förslag om en regering med MP och M i samma konstellation.

– En regering med Moderaterna vore en fullständig katastrof för Sveriges klimatarbete, säger Hanna Lidström i en intervju med P1-morgon.

Norlén: Ett extra val är ett misslyckande

Talmannen Andreas Norlén hoppas att Annie Lööf (C) kan dyrka upp det låsta läget. Det säger han i en intervju med Aftonbladet. Ett extra val vore »det ultimata misslyckandet«, menar han.

– Det tror jag vore ett stort nederlag för hela svenska politiska systemet om vi signalerar att vi inte kunde hantera det här valresultatet. Ni gav oss en riksdag men vi klarade inte att få till en regering, säger Andreas Norlén.

Advokatsamfundet: Nytt lagförslag om får en rad konsekvenser

Anne Ramberg, Advokatsamfundets generalsekreterare, är kritisk till det nya lagförslaget som gör att Säkerhetspolisen och polisen ska få ta emot fler uppgifter från FRA:s signalspaning i sitt underrättelsearbete. Däremot ska de inte få använda uppgifterna för att utreda brott.
– Det får ju en rad konsekvenser. Inte minst så innebär det bland annat att man heller inte kan använda uppgifter som talar till förmån för den misstänkte, säger Anne Ramberg till Ekot. 

Debatter

Trots att Socialdemokraterna bara leder en övergångsregering är för för mycket högskattepolitik i finansminister Magdalena Anderssons budget, skriver Skattebetalarnas vd Christian Ekström i Dagens Industri

Statsmannaskap är att sätta landets intresse framför sitt eget intresse och framför sitt partis prestige och maktanspråk. Stefan Löfven kan visa detta genom att släppa fram en regering med Annie Lööf som statsminister, skriver statsvetaren Bo Rothstein i Dagens Nyheter.

»Stark allmännytta inte i strid mot ombildningar«, skriver borgarrådet Dennis Wedin (M), i Svenska Dagbladet.