Svepet: S-profilen Lars Stjernkvist avgår

Text: Redaktionen

Bild: TT

Hälften av ledamöterna på plats vid riksdagens öppnande 

Bara 190 av riksdagens 349 ledamöter deltar vid det traditionsenliga öppnandet, skriver TT. Kungen och statsminister Stefan Löfven (S) är på plats för att läsa upp regeringsförklaringen, men på grund av rådande pandemi är gudstjänsten i Storkyrkan nedbantad.

Lars Stjernkvist avgår 

Lars Stjernkvist (S) avgår som kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, skriver han i ett inlägg på Facebook.

"Nu är det emellertid dags låta någon annan ta över", skriver Lars Stjernkvist och fortsätter:

"Nej, jag vet inte vad jag ska göra. Det enda jag vet är att jag tänker fortsätta bry mig och engagera mig."

Han har varit kommunalråd sedan 2007. Tidigare har han bland annat varit Socialdemokraternas partisekreterare och generaldirektör för Integrationsverket.

Erik Nises vann över Hultqvist

Stefan Löfvens tidigare pressekreterare Erik Nises är ny ordförande för Socialdemokraterna i Borlänge, rapporterar P4 Dalarna och Dalarnas Tidningar. Valberedningen hade föreslagit försvarsminister Peter Hultqvist.

Äldre utan TV när analoga nätet släcks 

Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) vill att tv-operatören Comhem skjuter på nedsläckningen av sitt analoga tv-nät, vilket är planerat att ske i dag. Ygeman menar att äldre riskerar att bli sittande utan tv-kanaler när de inte kan ta emot hjälp i hemmet under coronapandemin, enligt TT.

Norge har fler smittade per invånare 

I förhållande till antal invånare har Danmark flest nya coronafall i Norden. Samtidigt har Norge för första gången sedan i våras fler smittade per invånare jämfört med Sverige, skriver TT. Men över tid har Sverige långt fler bekräftade fall och döda än vad Norge och Danmark har, även justerat till befolkningsstorlek.

Debatter

Förslaget till klimatlag i EU behöver skärpas rejält för att unionen ska kunna Parisavtalets mål. Svenska EU-parlamentariker och regeringen måste nu förvandla ett tandlöst förslag till en kraftfull lag, skriver Pär Holmgren (MP) på SvD Debatt.

Klimatomställningen av industrin i norra Sverige kräver mycket mer el i framtiden. Fossilfri gruvdrift och stålproduktion gör att Norrland inte längre kan vara en energikälla varifrån man obehindrat kan skicka väldigt stora mängder el till södra Sverige, skriver företrädare för kommuner, region och länsstyrelse i Norrbotten på Di Debatt.

Upploppen i Rosengård förra helgen visar vilket begränsat inflytande församlingsledare har. Av de kanske 800.000 i Sverige som identifierar sig som muslimer går endast en minoritet regelbundet i moskén.
För att för hindra att det brinner i Stockholm på lördag måste fler civilsamhällesaktörer aktiveras, skriver religionsvetarna Göran Larsson och Simon Sorgenfrei på DN Debatt.