Tack, men nej tack

Text:

Bild: Scanpix

Tycks det hetsigare än vanligt i den politiska debatten? Fler skämt än någonsin på twitter? Det beror inte bara på att de fyra val där allmänheten deltar nästa år kommer närmare. Först ska partierna välja själva. I provvalstider gör alla allt för att synas. Men positioneringarna inför listorna avslöjar också vilka som kommer att lämna. Flera kända politiker försvinner från riksdagen vid nästa val.

I vänsterpartiet har nästan halva riksdagsgruppen meddelat att den inte kommer att fortsätta. Förra partiledaren Lars Ohly slutar liksom Josefin Brink, som i dag är arbetsmarknadspolitisk talesperson.

– Jag hade aldrig tänkt att jag skulle sitta längre än så här. Det är inget avhopp och ingen protest. Jag vill gärna fortsätta i partistyrelsen, säger hon.

För riksdagsgruppen kommer nästa mandatperiod att innebära en föryngring. De flesta av dem som nu slutar är över sextio år och de flesta av dem som vill fortsätta är unga.

Några av dem som lämnar har varit kritiska mot den stora omorganisation som partiets nya ledning har genomfört. Resurser har flyttats från riksdagskansliet till partikansliet. Riksdagsledamöterna har fått färre tjänstemän, i stället har man ökat resurserna för organisation och politikutveckling på partikansliet. Kritiska riksdagsledamöter har kallat omorganisationen hierarkisk och patriarkal och beklagat att ledamöterna får mindre tid att resa omkring och träffa människor. Partiledningen har argumenterat för att en ny organisation var nödvändig och att enkäter har visat att den gett bättre studiematerial och service till föreningar och distrikt. Men ingen av dem som varit kritiska pekar ut omorganisationen som anledning till att de väljer att sluta.

– Jag har samma uppfattning i detta som tidigare, men jag har inte majoriteten med mig. Men det hade inte fått mig att sluta, snarare eldat på engagemanget, säger Siv Holma, en av kritikerna.

Också i de andra partierna rör det på sig. Moderaterna blir av med två av sina utskottsordförande, Henrik von Sydow och Gunnar Axén. Yngsta riksdagsledamoten Anton Abele slutar också, han meddelade i sitt sommarprat att han tycker att riksdagen genomsyras av pessimism och att partiledningen bara hörde av sig till honom med kritik, aldrig beröm.

Kristdemokraternas värdekonservativa falang förlorar affischnamnet Annelie Enochsson. Mats Odell – som utmanade en partiledare och förlorade – slutar också.

Några nuvarande och före detta ministrar har aviserat att de lämnar riksdagen. Kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth, förra socialförsäkringsministern Cristina Husmark Pehrsson och förra infrastrukturministern Åsa Torstensson ställer inte upp för omval. Centerpartiet blir även av med Fredrick Federley, en av partiets mest profilerade politiker.

Förra språkröret Peter Eriksson och andra vice talmannen Ulf Holm får inte fortsätta i riksdagen på grund av miljöpartiets rotationsprincip. Gruppledaren Mehmet Kaplan slutar för att ägna sig åt kommunpolitik i Stockholms stad. Enligt flera i partiet bidrar trängseln på miljöpartiets riksdagslista i Stockholm till flytten. Migrationsförhandlaren Maria Ferm får inte längre kandidera för Malmö, där hon kryssade sig förbi Karin Svensson Smith i senaste valet, och även Åsa Romson och Per Bolund kandiderar för Stockholm, som i dag har tre mandat i riksdagen.

Socialdemokraternas förre ekonomiskpolitiska talesperson Tommy Waidelich lämnar också riksdagen.

Provvalen till listor i både riksdag, landsting och kommuner och till Europaparlamentet pågår nu parallellt i alla partier. Flera är klara först till våren.