Tittarnas dom: Sjöstedt bäst i debatten – som anar ljusning i lasfrågan

Text: Redaktionen

Bild: TT

Las-frågan upptog en halvtimmes tid i gårdagens partiledardebatt i SVT. Efteråt tyckte sig Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets avgående ledare, en ljusning i retoriken från Stefan Löfven. Sjöstedt har hotat att fälla regeringen om den går fram med Las-utredningens förslag till riksdagen.

– Socialdemokraterna börjar försiktigt backa tillbaka från utredningen om arbetsrätten. Nu var det en del Löfven sa att man inte kunde genomföra, men vi vill ha tydligare besked än så. Vi vill att parterna ska kunna förhandla fritt utan att hotas av lagstiftning överhuvudtaget, sa han till Aftonbladet.

Jonas Sjöstedt var enligt båda kvällstidningarnas läsare den partiledare som gjorde bäst ifrån sig i debatten.

Hallengren: bristerna i äldreomsorgen oacceptabla

5 244 av alla svenskar som dött av covid-19 var 70 år eller äldre. I en intervju med SvD säger socialminister Lena Hallengren (S) att hon förväntar sig att coronakommissionens utvärdering i november, samt granskningar som Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) gör, ska visa hur bristerna i äldreomsorgen ser ut.

– Det är nödvändigt om man någonsin ska kunna prata om en äldreomsorg av god kvalitet. Den ska man vara glad att få arbeta i, nöjd med att få ta del av, känna sig trygg med som anhörig och som vi stolt kan visa upp för andra länder.

Restaurangen Riche backar efter rasistanklagelse

”Bat man” står det i svart text under en bild av Kinas ledare Xi Jinping, målad i gult med fladdermusöron. Bilden är en del av en utställning som fram till nyligen hängt på restaurangen Riche i Stockholm. Efter att bland andra den filippinske och Stockholmsbaserade modeprofilen Bryan Grey Yambao kritiserat bilden på Instagram, har den åkt ner.

– I princip varje asiatisk person på internet har utsatts för någon form av rasistisk attack, med fladdermusöron eller att man anklagas för att ha orsakat covid-19. Att porträttera en asiatisk person – det spelar ingen roll om han är president över Kina eller vem det är – med stereotypisk gul hy och fladdermusöron är klassisk rasism, säger Bryan Grey Yambao till Aftonbladet.

Enligt konstnären var syftet med utställningen att förlöjliga Xi Jinping och Kinas kommunistparti

Debatter:

”Bristen på neutralitet i beskattningen av bostäder leder till stora brister i systemet. Just nu finns ett gyllene tillfälle att genomföra en reform på området”, skriver Peter Englund, professor emeritus i nationalekonomi på SvD Debatt.

”Inom kort startar en tredje statlig utredning om gårdsförsäljning av alkohol. Gårdsförsäljning påstås rädda landsbygden och gynna små vinproducenter. I en ny granskning visar vi att planerna i verkligheten är långt mer omfattande och vi avslöjar hur Sveriges största alkoholföretag storsatsat på lobbying för förslaget”, skriver företrädare för IOGT-NTO på DN Debatt.

”Regeringen och dess stödpartier bortser från att ännu en skatt på bankers verksamhet och kunder slår hårt mot svenska jobb, företagande, investeringar och konkurrenskraft”, skriver Bankföreningens vd Hans Lindberg på Di Debatt.