Tjörn-tjafset

Text:

Politik är motsättningar. Men hårdast motsättningar finns internt i partierna. Ta Moderaterna på Tjörn.

Nio av de första tolv på M:s fullmäktigelista från 2014 lämnade under mandatperioden sina poster, ersättarna höll på att ta slut. Toppnamnet då, Inga-Lill Hast, sitter i fullmäktige nu – fast för Liberalerna. M skulle rätta till allt inför årets val.

På andra sidan tappade S två ledamöter till Centerpartiet; en av dem, Robert Bull, blev toppnamn för C.

»Man har helt enkelt kastat ut ett antal socialdemokrater i kylan då de inte haft samma åsikt som partiledningen på Tjörn«, förklarade han.

En miljöpartist hade då redan hoppat över till Moderaterna. Sedan gick kommunrevisionens ordförande (S) Erling Alsin och en annan S-ledamot över till Vänsterpartiet.

Fast åter till M. De skulle enas i årets val. Det sprack vid nomineringsmötet som slutade med att M på Tjörn gick fram med två kommunlistor: Nya Moderaterna och »Nya Moderaterna – För Tjörnbornas bästa«.

De förra fick majoritet på mötet. »En kupp«, sa Tjörnbornas bästa-Moderaterna då. Men utnyttjade minoritetsskyddet och gick fram med en egen lista. De gjorde majoritetsmoderaterna rasande när de gick ut med oortodoxa M-krav som »Sex timmars arbetsdag i hemtjänsten«.

Väljarna blev alltmer förvirrade över om det var gamla Nya Moderaterna eller För Tjörnbornas bästa-Moderaterna som var M på ön. Och stämningen var iskall:

»Vi pratar inte med varandra«, sa Bo Bertelsen, en av Tjörnbornas bästa-Moderaterna.

I valet fick de gamla M tre mandat och Tjörnbornas bästa-M fick fem mandat. Från första mötet med M-gruppen i fullmäktige rapporteras att »stämningen var ganska kylig«. Alliansstyre blir det nog ändå, med stöd av Miljöpartiet, fast lett av Liberalerna. Om nu M-fraktionerna till slut kan prata med varandra och någon har koll på alla partibyten som ägt rum.

Läs tidigare Veckans bråk

Neandertal-högerkriget (#40)

Kinas krigsförklaring (#39)

Peptalkstriden (#38)