Tobias Baudin: »Sossar som inte sköter sig ska bytas ut«

Text:

Bild: Linnéa Vesterlund

Kavaj på eller av? Kommunalordföranden vänder sig frågande till sin pressekreterare, sedan till mig.

– Det är lite mer arbetarklass att ha uppkavlade ärmar, säger han.

Men behåller ändå kavajen på, och rättar till fackemblemet på slaget. Det är trots allt ett bra tag sedan Tobias Baudin arbetade som maskinist på ishallen Delfinen i Luleå – i stället för att tillbringa dagarna med ombudsmän på förbundskontoret. Eller med Centerledaren Annie Lööf, som under timmarna före vårt möte.

– Det är andra gången vi träffas och jag upplever att vi har en bra relation, säger Baudin och tar en tugga av sin jalapeño-stinna ostburgare.

– All heder till Annie Lööf som stått upp mot Sverigedemokraterna och med sin vilja, med L:s vilja och Socialdemokraternas valt att fortsätta leda landet. Det är för mig pragmatism.

Möjligen är tillgivenheten ömsesidig. Åtminstone efter den bomb som Tobias Baudin släppte i förra veckan. I en debattartikel meddelade han att Kommunal inte längre ska skjuta till pengar, 3 miljoner kronor, till Socialdemokraterna. De borgerliga jublade. Medan socialdemokrater ängsligt vred på sig. Det var ingen liten sak att LO:s största förbund klippte den ekonomiska navelsträngen till partiet. Men det sker inte, som många tror, på grund av missnöje, försäkrar Baudin. Vare sig mot S-politiken eller mot 73-punktsprogrammet. Nej, det handlar om att ge medlemmarna så mycket »pang för pengarna« som möjligt.

– Symbolen att vi ger pengar tycker de är konstig. Det är undersköterskornas, barnskötarnas och  brandmännens pengar som vi tar och skickar till partiet. Det där hör historien till, säger han.

Men innebär beslutet att bandet mellan fack och parti – det som brukar kallasfacklig-politisk samverkan – upphör? Tvärtom, hävdar Tobias Baudin.

– För mig handlar det om att få in fler medlemmar från Kommunal i politiska församlingar, som i kommunfullmäktige i Luleå eller så småningom i riksdagen. Det är bättre att vi använder pengarna till det, eller att vi i valrörelsen går ut och pratar om fackliga frågor.

Det här med att få genomslag i politiken är viktigt för Tobias Baudin. I våras uppmanade han sina medlemmar att lansera krysskampanjer mot kommunalråd som inte skötte sig så som facket önskade. Det kunde vara politiker som inte jobbade för att heltid ska bli norm. Eller som inte stod upp för barnskötare som yrkesgrupp.

– Det vidhåller jag fortfarande: Sossar som inte sköter sig lokalt, de ska Kommunal driva på – i facklig-politisk samverkan – för att de ska bytas ut mot någon som för en politik som är bra för medlemmarna, säger fackbasen.

När du läser 73-punktsprogrammet, vad tycker du är sämst?

– Värst är arbetsrätten, att man tillsätter en politisk utredning samtidigt som vi ska förhandla. Och att vi ska förhandla om något där man pekat ut resultatet, alltså avsevärda avsteg från turordningsreglerna.

– Sedan är det fördelningsekonomiskt: Välfärden finansieras inte enbart av värnskatten, men symboliken i att sänka skatten mest för de allra rikaste medan medlemmarna i Kommunal undrar vem som satsar på dem och deras villkor! Fördelningspolitiskt är det närmast en katastrof.

Direkt Kommunalovänliga förslag alltså?

– Ja.

Om du tycker det, är du beredd att leva som du lär och rösta bort politikern bakom programmet: Stefan Löfven?

Tobias Baudin tar ännu en tugga av sin burgare. Sedan säger han:

– Hur man än vrider på det så tycker jag ändå att det var rätt att man kom överens om det här. Alternativet hade för mig varit betydligt värre. Att Ulf Kristersson, med svagt stöd, hade regerat med stöd av Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson. Den regeringen hade vi haft väldigt svårt att påverka.

Tobias Baudin var i början av 00-talet lokalpolitiker i Luleå. Men tyckte att uppdraget krockade med det fackliga engagemanget, och har sedan dess blivit vid sin läst.

– Jag fick frågan inför förra partikongressen om jag var intresserad av VU (Socialdemokraternas  verkställande utskott) och partistyrelse, men jag vill koncentrera tid och kraft på  Kommunal.

Fakta | Tobias Baudin

Namn: Tobias Baudin. Efternamnet uttalas som det stavas, även om hans familj har vallonska rötter.

Född: 1975 i Luleå

Yrke: Arbetade som maskinist i Delfinens ishall i Luleå. Var ordförande för Kommunal i Norrbotten åren 2009–2010. Baudin var förste vice ordförande i LO mellan åren 2012–2016 och sedan 2016 förbundsordförande i Svenska kommunalarbetareförbundet.

Aktuell: Meddelat att Kommunal inte längre stödjer S ekonomiskt.

Åt och drack: En »Luleåburgare« på Luleågrundade Bastard Burgers på Sveavägen i Stockholm. En »norrländsk cheeseburgare« med jalapeñodressing, rödlök och trippla cheddarskivor. Till det Cola light.

Läs mer:

Veckans bråk: Bidragsstrejken

Kommunal stoppar miljonstödet till S

Johan Hakelius: Det här är en stor sak