Tunga fackförbund kräver att las-förhandlingarna avbryts

Text:

– Inte om att vi förhandlar utan om hur vi förhandlar har jag osämja, utbrast LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson när Fokus intervjuade honom i förra veckan.

Det handlade om den interna konflikt som seglat upp i LO-kollektivet i samband med förhandlingarna om turordningsreglerna i Las. Kommunal, Byggnads, Seko, Fastighets och Målarna hoppade i december av förhandlingarna. De båda lärarfacken i TCO och Saco liksom Vårdförbundet gjorde det samma. Pappers har sedan en längre tid stått utanför.

En anledning till avhoppen är att LO-förbunden saknat insyn i processen. Tidningen Kommunalarbetaren skriver nu att Kommunal, Seko, Målarna, Fastighets och Byggnads kräver att LO-kongressen beslutar att förhandlingarna avbryts, men också och att det görs en omstart där samtliga förbund får insyn och möjlighet att vara med och påverka.

Förbunden, som med sitt medlemsantal skulle utgöra majoritet på kongressen, vill vidare att LO inte ska medverka till att reglerna för saklig grund i LAS förändras, skriver tidningen vidare, och konstaterar:

”Om de får sin vilja igenom vid kongressen kommer de pausade förhandlingarna om LAS aldrig att återupptas i sin nuvarande form.”

Till Fokus sa Karl-Petter Thorwaldsson så här om kongressens makt i frågan:

– Vi kan inte göra stora förändringar i arbetsrätten utan att fråga våra medlemmar. Om vi ska gå vidare eller inte kommer att avgöras i vårt högsta beslutande organ.

Det är också på den kongressen han själv avgår och en efterträdare, som lär styra utfallet i las-frågan framöver, utses.

Utfallet på LO-kongressen kan få effekter för januariregeringens fortsatta styre. I Ekots ”Lördagsintervju” i helgen svängde V-ledaren Jonas Sjöstedt från att sin tidigare hållning att gå med på ett förslag om förändrad arbetsrätt om det gillas av parterna, till att lägga till en brasklapp:

– Om stora, viktiga fackförbund i Sverige inte ställer upp bakom en åtgärd som förändrar deras medlemmars trygghet på jobbet, då kommer vi inte att acceptera att det körs över med lagstiftning i riksdagen.

”Om inte Kommunal är med på en uppgörelse om LAS mellan LO och arbetsmarknadens parter står Vänsterpartiet fast vid sitt hot att fälla regeringen”, kommenterade Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg.

Frågan är om det går så långt. Kongressen ligger ett halvår bort och fram till maj ska tre fackliga veteraner – Erland Olauson, tidigare avtalssekreterare och vice ordförande i LO, Cecilia Fahlberg, tidigare ordförande i TCO-förbundet Unionen och Anders Ferbe, tidigare ordförande i IF Metall ­– försöka lösa knäckfrågorna i förhandlingarna.