Ungdomar, upp till bevis

Text:

Bild: ALESSANDRA TARANTINO/TT

Fokuserat | Hur gör man revolution mot en generation som omöjliggör revolutionen? Jag talar om generation duktig. Som lovade att rädda världen, aldrig bli gammal och alltid vara sina barn till lags. De vill inte vara som sina föräldrar, eller deras föräldrar. De vill vara mer inlyssnande. Mer »där«.

Skönare liksom.

Så hur gör man, om man är 16 år gammal och vill ge dessa päron en match?

Det handlar om att finna kontraster, tror jag, där generationsskillnaderna blir tydliga.

På 60-talet – en tid då en gubbe var en gubbe och en tant en tant – var det inga som helst problem. Det var bara att låta håret växa, knarka, ligga runt så mycket som möjligt utanför äktenskapet och svära trohet till tveksamma ideologier i öst.

Men ungarna av i dag – de super knappt, än mindre ligger med varandra. I stället hänger de över sina mobiler, är utbrända vid 20 och tycks inte bry sig ett jota om historiemateralism eller klasskamp.

En kontrast till föräldrarna, visserligen, men knappast något att bygga revolution på.

Men det finns en tydlig skillnad, och den har Greta Thunberg sett. Föräldrarna lovar så mycket; sluta flyga och ta tåget på semestern. Dieselbilen har de sagt att de ska byta ut mot en elbil. Men de verkliga förändringarna, de som krävs för att Parismålen ska uppnås – är de beredda på att göra dem?

Med sitt stenansikte och tal utmejslade ur bästa 60-talsretorik får Greta sin generation att räta ut sina Iphonenackar. Vända näven mot sina »sköningar« till föräldrar. De skolstrejkar ihop och låter ramsorna skalla över både hav och kontinenter. Greta har fått dem att kräva förändring, och det nu!

Det ger hopp om nästa generation och världen vi delar med den. Om ungdomarna förmår att omsätta de fina orden i handling.

Läs mer:

Påven: »Fortsätt med det du gör, Greta!«

Den nya miljörörelsen är en dystopisk ungdomsrevolt