Vadå S-kris? Sa de på Nordkoreavis

Text: Andra kammaren

Socialdemokraterna får 28,3 i SCB-mätning, några dagar senare 23,8 procent i Novus mätning. Många S-sympatisörer ser ett förebud om ett katastrofresultat den 9 september.

Men inte alla. De S-aktivister som tycks ha tappat sugen muntras med käcka svar från en skara med ett närmast nordkoreanskt synsätt: Kris? Vadå för kris?

Och det är de nära och kära som är mest hoppfulla. Ur Facebookflödet plockar vi några röster nästa på måfå:

Ulla Löfven bara råkar vara gift med Stefan Löfven.

Carina Fredén är knappast någon rikskändis, men råkar vara gift med tidigare finansministern Allan Larsson (som hoppade in på posten när Kjell-Olof Feldt avgick).

Men allra mest nordkoreansk är ändå skaparen av detta inlägg.

Jo, som alla säkert förstår är det Anders Ygemans far. Även känd som den som gjorde den sista intervjun med Olof Palme den 28 februari 1986 för tidningen Statsanställd. Även om det finns de som hävdar att han tog sig vissa redaktionella friheter med intervjutexten, som att lägga till att Palme tittar ut genom fönstret och säger: ”Man vet aldrig vad som finns därute”.

Vi minns för övrigt ett meddelande som skickade ut från Nordkoreas kommunistparti som löd ungefär så här: ”Centralkommittén har sammanträtt och utvärderat de sista 20 årens förda politik, och kommit fram till att den var helt rätt”.


Stentuffa Kristdemokrater

Några som också oroar sig är Kristdemokraterna, i mätning efter mätning hopplöst under fyraprocentsspärren. Oron sprider sig också inom partiets riksdagsgrupp – om det händer vad ska de då göra efter valet?

 

En som kanske inte behöver oroa sig så mycket är Roland Utbult från bohusländska Öckerö. Dels har han uppnått pensionsåldern, del kan han alltid luta sig tillbaka på sin musikaliska karriär. Denna består bland annat av utgivningen av den tidiga, men i stora kretsar kultförklarade singeln ”Sten Tuff”.


Att sko sig i politiken

 I politiken handlar det om att stå stadigt och att ha på fötterna. Vad man har på fötterna varierar. Variationen är större än man kan tro även bland manliga politiker.

David Sikströms skokonto ökade snabbt när han tog jobb hos Europaparlamentarikers Lars Adaktusson (KD), känd inte bara för sin frisyr utan också sina välsputsade skor. Skor som han enligt Janne Josefsson aldrig skulle kunna tänka sig att skita ned:

När Ulf Kristersson blev ny partiledare i oktober förra året fick han byta de bruna kängorna mot nya, exklusiva svarta skor.

Men till vardags bär han en enklare Dr Martens-variant, tills partiledarskorna är mer ingångna.

Moccaskor kanske är hållbart, vad vet vi, men Gustav Fridolin väljer i alla fall den så kallade motalalooken på sina fötter.

”Radical chic”? Vänsterpartiets kommunalråd i Göteborg, Daniel Bernmar, har kanske svensk politiks mest exklusiva skosmak. Hans kommunalrådsrum ser ut som en mindre skoaffär med ett par till varje tillfälle och självklart med dithörande skoblock.

Stefan Löfven byter sina vardagsskor mot ett par stålförstärkta inför ett besök ute hos fotfolket.

Politisk skomästare alla kategorier är Kanadas liberala premiärminister Justin Trudeau. Deltar han i ett samtal i FN, på toppmötet i Davos, på Bloomberg Global Business Forum eller var helst det är så riktas direkt uppmärksamheten mot både hans skor och strumpor. Som här i ett par Chewbaccastrumpor, vilket blev en stor nyhet med artiklar i bland annat Vanity Fair. På Davosmötet hade han ett år dödskallestrumpor.

Justin Trudeau är så förtjust i strumpor och skor att han övertygat sitt parti, Liberalerna, att göra särskilda partisockor. Någon som vi tror kan komma i de svenska partierna – eller?


Liberalerna backar över gränsen

Med knapp marginal klarade Liberalerna sig ovanför fyraprocentspärren i senaste SCB-undersökningen liksom i Novus. Här hade däremot Liberalerna inte alls marginalerna på sin sida.


Marksistiska nyheter 1:

En Markman som sökte vård efter att ha haft rodnader och smärta i ansiktet bedömdes ha finnar, enligt läkaren. Han rådde patienten att åka gem och ta Ipren. Men det visade sig vara bältros, och läkaren får nu en varning av IVO, Inspektionen för vård och omsorg.


Lika som bär:

 

Per Nilsson, strategichef Moderaterna, modebloggare från Ockelbo/Ronald Reagan, amerikansk president, skådis och fotomodell


Marksistiska nyheter 2:

En trana fick sin näbb avsliten strax utanför Öxabäck när den skulle försvara sina ungar mot två hundar.Tranan kunde dock räddas av en naturfotograf som bevittnade händelsen.


Du vet väl att du kan tipsa (OM DU INTE ÄR F D PRESSEKRETERARE OCH HAR SKRIVIT EN DECKARE ELLER VAD DET NU ÄR)Andra Kammaren: [email protected]

Fotnot: Marks kommun ligger söder om Borås och har strax över 34 000 invånare med Kinna och Skene som dominerande tätorter. Där ligger för övrigt Ludvig Svenssons gardinfabrik som Palme ständigt talade om i valrörelsen 1982. Därifrån kommer också Jan Björklund (L). Marksismen är en något oklar politisk inriktning.