Hakelius: Vår sista sunda julvärd

Text: Johan Hakelius

Bild: TT

Det var en lättnad när SVT presenterade årets julvärd.

Lars Lerin verkar vara en trevlig kille, även om han inte målar ”på riktigt”, som det hette förr i tiden om konstnärer som höll sig till akvarell. Framförallt har han fördelen av att inte vara Anders Tegnell.

Jag antar att idén åtminstone måste ha varit uppe till diskussion på statstelevisionen. Precis som det måste ha funnits de som velat se Greta Thunberg som julvärd de senaste två åren. Det är ett mindre mirakel att vi hittills sluppit bli uppläxande av en tonårig grinch mellan Kalle och skinkan.

Hakelius: Var kommer den nya prydheten ifrån?

Att Tegnell inte fick jobbet är nästan ännu svårare att fatta. Han har trängt rakt in i Sveriges porer på ett malande och ostoppbart, men ändå energilöst sätt. Jag hade räknat med att se honom där bredvid staken, i säckig tröja och med säkerhetständstickor i nypan. Hur djupt han sjunkit in i medvetande och undermedvetande bevisas av att varje gång man nämner honom i en spalt, får man utan undantag ett par dussin mejl, alla upprörda.

Den ena halvan är upprörd över att de tror att man hyllat honom, trots — detta är deras formulering, inte min — att han borde ställas inför rätta för folkmord. Den andra halvan är lika upprörd över att de tror att man dissat Tegnell, trots att han — också deras formulering, inte min — är ett rättesnöre, en hjälte, kanske till och med ett helgon.

Tegnell har lockat fram det mest vrickade hos svensken, oavsett ståndpunkt. Och nu kommer väl ett par dussin mejl om den här texten också.

Hur länge ska man orka?

Hakelius: När börjar Löfven odla ett tomteskägg?

En dag, sägs det gång på gång, kommer den här pärsen att vara över. En dag, påstås det, kan vi återgå till det normala.

Men jag börjar tvivla.

Den där dagen skjuts ständigt framåt. Nu säger Elisabeth Backteman, som leder Gruppen för strategisk samordning på Regeringskansliet och såvitt jag förstår därmed är Sveriges verkliga härskare, att coronan kommer att vara med oss hela nästa år. Alla de som trivs i undantagstillstånd — klimataktivister, misantroper, hygienkonsulter, eller vad de kan tänkas heta som fakturerar för att tala om för folk att de ska tvätta händerna — har börjat säga att det här är ”det nya normala”; ett särskilt förslaget sätt att få folk att acceptera det onormala.

Jag tror att risken är rätt stor att vi redan har passerat den sista vändplatsen. Allt uthärdligt försvinner snart i backspegeln. Lars Lerin är bara inhyrd för att vinka farväl åt de sista resterna av normalitet. Nästa år kommer Tegnell och Greta att dela på julvärdsskapet.

Läs fler inlägg i Johan Hakelius blogg här!