Veckans bråk: Morgans (icke-)debatt med M-ledaren och dispyt med Bianca

Text:

Bakgrunden är väl känd. S och M lyckades inte enas om migrationspolitiken, och plötsligt var MP inne i matchen igen. Som i alla äkta bråk skyller den ene misslyckandet på den andra. Själv vill ju bara vara vuxen i rummet och kastar aldrig första stenen.

Men nu blev det en “sommarklassiker”. Morgan Johansson hade tackat ja till att möta Ulf Kristersson i en direktsänd debatt i SVT Morgonstudion om sprickan mellan partierna. Men när Ulf överlät sin plats till Maria Malmer Stengard, M:s migrationspolitiska talesperson, ville inte Morgan bråka längre.

Helan och Halvan

Men han kunde gärna låta sig intervjuas vid samma bord som Maria. S har valt makten före politiken, sade Maria. “M och SD är som Helan och Halvan, dit den ene går, dit går också den andre”, kontrade Morgan i något som av känsliga tittare kunde uppfattas som polemiskt.

Då ingrep programledaren rådigt och förklarade att det inte var en debatt och att M inte kunde försvara sig. En förvånad (M)aria förklarade efteråt att hon trodde att det var ett samtal med möjlighet att bemöta påståenden.

Morgan är en tungviktare

Debatten efteråt har annars handlat om formatet, att toppolitiker väljer motståndare på samma nivå. Morgan kan ses som en tungviktare liksom Ulf. Maria är en welterviktare, med giftiga specialkunskaper om migrationspolitiken. Vem vet hur en slagväxling kan utveckla sig?

Att SVT böjer sig för sådana spelregler ogillas av många inom media. Carolin Dahlman på Kristiansbladet gick till attack. “Jag vet inte vad det var vi såg, men inte var det kvalitets-tv, och inte var det vass makthavargranskning. Nix, en reporter på Kamratposten hade gjort det bättre.”

Spännande tanke. Dags för nytt format?

Morgan versus Bianca

Justietieministern drog i alla fall i väg till nya bråk. Häromdagen klippte han till mot en influencerfest som Bianca Ingrosso ordnade i Båstad. “Djupt olämpligt”, sade Morgan myndigt efter att ha sett klipp från festnatten.

Bianca säger dock att polisen var på plats och att regler om avstånd följdes.

En ny sommarklassiker är född.

Tänker Ulf Kristersson verkligen avstå den debatten också?