Vofför gör di på detta viset?

Text:

Bild: Tomas Oneborg/SVD/TT

Nu har jag förvisso inte clearat pr-konsultande som bisyssla med min arbetsgivare men om jag får ge ett råd till Moderaterna i Stockholm vore det att inte fästa blicken mot andra sidan av landet. Efter att en kampanjfilm från Göteborgsmoderaterna förklarat att stadens rekorderliga feskegubbar ersatts av upploppsivrande kriminella och jihadister (herregud – hur ska man någonsin våga åka till Liseberg igen?) var det som att man halkat ordentligt i majonnäsen.

På östkusten tjocknade också dimman efter att Dagens Nyheter fortsatt att gräva upp den ena mer besvärande nyheten efter den andra för det moderata finanslandstingsrådet Irene Svenonius. Hisnande konsultfakturor, brister i fakturahanteringen och misstänkt jäv i en upphandling på Karolinska där hennes make Jan Svenonius råkar vara upphandlingschef. Makarna har dessutom ett konsultbolag ihop – en bisyssla som Jan Svenonius fick godkänd först dagen efter att DN hört av sig med frågor.

I veckan klev Irene Svenonius åt sidan medan utredning om jäv pågår i det mardrömsbygge som borde döpas om till Karolinska Haverisjukhuset.

Men herregud, är Muteborg på väg att komma till stan? vill vän av skattefinansierad ordning ropa i förtvivlan varje gång som tidningen slås upp. Och om vi ska fortsätta på Göteborgsvägen: Man ska givetvis vara jäv-ligt försiktig med offentliga fakturor som tar vägen förbi familjemedlemmar.

Tillbaka till Göteborgs­moderaternas film. Att det visade sig vara bilder som hämtats från ett land (Kanada) för att illustrera ett problem i ett helt annat land (Sverige) är problematiskt, enligt partiets kommunikationschef Hampus Knutsson. »Jag hoppas att vi inte kommer att göra samma sak igen«, lovar han i en enastående handlingssvag icke-ursäkt. Det hoppas säkert Ulf Kristersson också. Annars kommer han att få jobba dubbelt med bilbrandsläckaren innan valåret är över.