Anna Gullberg, ny krönikör i Fokus: »Vi som inte växt upp med nätet har problem«

Text:

Bild: TT

På fredag får vi läsa din första krönika i veckans tidning. Vem är du?

– Jag är frilansskribent med villa, torp och fäbodstuga i Dalarna, men vistas trots onödigt många hus ändå mest på tåg eftersom skrivandet tar mig lite varstans i landet. Jag är också småstadsbo, trebarnsmor och loppisjägare.

Var kan vi läsa dig förutom i Fokus?

– Det senaste året har jag haft uppdragsgivare som Expressen, Sveriges Radio, Liberal Debatt, Dagens Nyheter och nu Fokus. Jag har återvänt till skrivandet efter många år som chef, och njuter av att få ägna mig åt det hantverk jag älskar. Sedan har jag ett privat skrivprojekt som tar en del tid också.

Det låter spännande. Vad handlar det om?

– Det får jag behålla för mig själv så länge.

Du har varit journalist sedan 1995 och sedan millennieskiftet jobbat som chefredaktör, Sveriges radio-chef och digital utvecklare, du har suttit i styrelser för branschorganisationer och sitter nu i Publicistklubbens styrelse. Hur vill du beskriva läget i mediebranschen i Sverige idag?
– Ovisst. Det kommer att visa sig vilka som överlever. Alla gör det inte, men de som har en nära relation med sina läsare, lyssnare och tittare klarar sig på något sätt, om än inte med samma goda villkor som förr. Alla kommer att behöva höja kvaliteten samtidigt som intäkterna minskar, en smått omöjlig situation. Public service ställs inför ökade krav på att träda in där försvagade tidningar tvingas lämna vita fläckar. Allt fler tidningar kommer att behöva mediestöd för att upprätthålla kvaliteten.

– Med kraftigt krympande annonsintäkter i en kommande lågkonjunktur, åldrande betalande läsare och svårflörtade unga krävs det innovation och optimism utöver det vanliga för att lyckas. Jag har sagt tidigare att 2020 blir ett blodigt år i Mediesverige, men jag skulle väldigt gärna vilja ha fel i det.

Hur ska en stackars mediekonsument veta vad – och vem – som går att lita på?

– Det har blivit allt svårare, eftersom förtroendet för etablerade medier sjunkit. Jag upplever att den yngre generationen är väl tränade i källkritik, skolan gör ett jättejobb där. Det är vi vuxna, som inte är födda i nät-eran, som har problem, vi tenderar att söka upp saker som bekräftar våra fördomar och stärker konflikter. Etablerade medier kan inte sitta som ”fatcats” och åberopa sin förträfflighet.

– Vi behöver bli ännu bättre på att förklara, nyansera och berätta. Det är svårt, för bra vinklar gör allt mer intressant, men samtidigt också mindre sant. Vår utmaning, i de etablerade medierna, är att göra gråskalorna intressanta.

Vad i samhället intresserar dig?

– Vad intresserar mig inte? Sport och andras sjukdomar möjligen. Men det är nog det hela.

Vad vill du skriva om i Fokus?

– Frågor som rör klyftan mellan stad och land, och klyftan mellan medier och medborgare. Jag tänker mycket på digitaliseringen och vad den gör med oss. Det forskare kallar den fjärde industriella revolutionen, vad innebär det i folks vardag? Det är en revolutionärt omstöpande kraft som få fattat på djupet än.