Corazza Bildt: Ingen slump att jag är svartlistad av Putin

Text:

Bild: Simon Rehnström

Med bestämda steg kliver hon in på kaféet på Östermalm, inte långt från paret Bildts 170-kvadratsvåning på Karlavägen.

– Men ... jag tänkte att vi skulle ta en bild här utanför, säger Fokus fotograf Simon Rehnström.

– Jaha ja, svarar Anna Maria Corazza Bildt och glider ner på en bänk utanför konditoriet. Hon spricker upp i ett brett smajl.

– Säg ärligt, jag vet att du är fotograf, men ser jag bra ut i håret?

Klick, klick. Sedan rusar hon in igen. Hälsar ljudligt på personalen och slår sig ner på sin favoritplats. Anna Maria Corazza Bildt går sin egen väg, och kanske är det därför vi sitter här hösten 2018. Nu när hon petats från Moderaternas lista till Europaparlamentsvalet.

– Det var en kalldusch, en chock, att man kunde vara så Machiavellisk mot mig, säger hon.

Men först en resumé: Namnet Anna Maria Corazza blev känt för svenska folket i en tid när väljarna straffade Carl Bildts oförmåga att hantera den ekonomiska krisen. Efter valförlusten 1994 hamnade Bildt på Balkan, som EU:s höga representant för Bosnien och Hercegovina.

»Singeln Bildt«, som kvällstidningarna kallade honom efter skilsmässan från frun Mia Bildt. Efter ett tag hördes rykten, om att han hittat en ny kvinna. En utlänning. Spännande, tyckte redaktörerna och skickade sina italiensktalande reportrar till Bosnien. I Expressen porträtterades »romarinnan« som vunnit den förre statsministerns hjärta:

»Alltid chic och välskräddad. Praktisk, orädd och förhandlingsberedd konfliktlösare på en handfull språk.«

Corazza hade varit stationerad på Balkan sedan 1992. Under sina sex år i kriget – »längre än någon annan civil« – var hon politisk rådgivare åt FN och arbetade senare åt EU. Hon ställdes öga mot öga med råskinn som Radovan Karadžic´ och Ratko Mladic´  samt riskerade krypskyttarnas kulor i Sarajevo.

Det var en udda fågel som gjorde entré i svensk offentlighet, och det moderata partiet.

– Jag hade inte kokat kaffe på Muf på 80-talet och ingick inte i partimoderaternas struktur. Jag kom in i politiken direkt från kriget och internationella uppdrag.

Hon tystnar. Och säger sedan:

– Men jag kom till Sverige som fru, inte som Anna Maria. Jag har upptäckt att många uttalar sig om mig, fattar beslut om mig som EU-parlamentariker, utan att ha granskat vem jag är.

Anna Maria är en sann kampanjpolitiker, berättar en moderat med mångårig regeringserfarenhet. Särskilt tydligt blev det, berättar källan, vid en valresa till Göteborg inför EU-valet 2009. På väg tillbaka till Stockholm lyckades hon övertala konduktören att få propagera för sin kandidatur i högtalarsystemet. Hon var då nummer åtta på M-listan. Men samlade en skara fans, fick en kampanjlåt skriven till sin ära och kryssade sig in, även om hon slutligen aldrig fattade den där micken på SJ-tåget.

– Jag har en styrka som jag tycker är en fördel för svenska folket och M. Det handlar om min bakgrund. Och mitt stora nätverk. När man representerar ett land i Norden på tio miljoner invånare, som inte är medlem i Nato, inte i euron och pratar om neutralitet, då är det en fördel att ha en representant som har detta.

Gång på gång frågar hon sig hur en person som har gjort så mycket för Sverige och EU, för att inte tala om Moderaterna, kan behandlas så respektlöst? Nomineringskommitténs ordförande Erik Langby pratar om en omstart. Förnyelse. Moderaterna har sedan 1999 tappat två mandat i parlamentet och ska med »ett helt nytt gäng« vända trenden i vårens EU-val.

Anna Maria Corazza Bildt slår ut med armarna.

– Jag är förnyelsen!

– När jag började med matsvinnsfrågan för tio år sedan skrattade människor åt mig. Nu äger matsvinnet den politiska agendan i Sverige – vet du hur många företag som är engagerade i frågan? Hur många jobb det har skapat?

I tidningarna talas det om ett »gubbgäng« i partiet som förminskar Corazza Bildts arbete. Som fnyser och säger att hon fokuserar för mycket på en fråga som inte betyder så mycket för partiet. Corazza Bildt hävdar att kritikerna bortser från arbetet med migrations- och säkerhetspolitiken, hennes engagemang för barn och jämställdhet. Och att hon står upp mot populismen.

– När man är populär och kryssar in sig, inte bara en gång utan två gånger, så är det inte per automatik så att alla älskar en. Jag förstår att det finns de som är rädda för mig. Men vill du ha någon som står upp mot Boris Johnson och brexit, eller en liten hund som sitter snällt i ett hörn och trycker på en knapp?, säger Corazza Bildt.

Hon lutar sig fram och säger:

– Det är ingen slump att jag är svartlistad av Putin. Det betyder att jag har gjort någonting.

Anna Maria Corazza Bildt beskrivs som okonstlad: det du ser i tv är vad du får även när kamerorna slocknat. Men hon är också »envis och färgstark«, en omskrivning för svårhanterlig i ett toppstyrt parti. När Expressen träffade henne i Bosnien 1998 handlade mycket om utseendet. Wayfarerglas­ögonen. Fendiväskan. Blicken som fascinerade. Hon var en ovanlig ung kvinna som passade sin man väl, konstaterade reportern.

Anna Maria Corazza Bildt fingrar på en blå dalahäst hon har i en kedja runt halsen. En present från Moderatkvinnorna.

– När du sa att du ville göra ett porträtt av mig som politiker var det första gången en svensk journalist ville göra det. Det har alltid varit fokus på de andra sakerna.

Ses du fortfarande som »Fru Bildt« före parlamentariker?

– Ja, även om det är mycket mindre än tidigare. Det finns en skillnad mellan de som har träffat mig och lyssnat på mig, och de som tror att jag har fått en gräddfil.

Hennes mål är att M:s partiråd ska klubba en EU-lista där hon ingår. Till sin hjälp har hon bland andra Alexandra Charles, ordförande för 1,6 & 2,6 miljonerklubben, som nu lobbar för att missnöjda moderater ska höra av sig till partiets kansli. Hon har också sin egen fanclub, »Stödföreningen kryssa Anna Maria«, som har varit avgörande i tidigare strider.

Tydligt är att Moderaternas mest udda fågel har gått in i kampanjläge.

– Man kan tycka att jag är för entusiastisk. Men jag tycker att det behövs mer entusiasm, mer glöd, kring EU. Jag är en frisk fläkt i politiken.

Läs mer: Källor: Corazza Bildts ledarstil fick henne petad