»Det enda jag är bra på är att leda människor«

Text: Brita-Lena Ekström

Bild: Ida Knudsen

Hans Vestberg kommer gående med långa kliv nerför gatan. Vi ska äta frukost och på morgonen har en affärstidning en stort uppslagen artikel om Ericssons framtid på börsen.

Mitt intresse är riktat åt ett annat håll än aktieanalytikerns. Jag vill veta vad högste chefen för Ericsson är mest sysselsatt med denna junidag 2015. Vad upptar hans tankar efter fem år i hetluften som vd för ett av Sveriges viktigaste företag?

Hans Vestberg nappar direkt på frågan.

– Tioårsplanen. Det handlar om att skapa förståelse för vad som ska komma att hända senare, fram till 2020. Då hela samhället ska vara uppkopplat.

Så säger väl alla toppchefer?

– Leder man ett så här stort företag med hög förändringstakt så måste man ligga steget före hela tiden. Det handlar om korta perspektiv, kvartal för kvartal. Det handlar också om var vi är om tre, fyra år.

Hans Vestberg skrattar lite åt sig själv när han förklarar hur strukturerad han är, »kanske lite mer än andra«.

– Halva tiden handlar om utåtriktad verksamhet, inte minst kunder, men också åt det inbokade besöket efter vår frukost, den amerikanska ambassaden. En fjärdedel ägnas åt strategier och talangjakt, resten åt att leda företaget.

Vad är din starkaste sida?

– Det enda jag är bra på egentligen, det är att leda människor, säger han och halar upp ett kort ur byxfickan. På baksidan sitter en liten lapp med 34 namn i ministil. Det är cheferna runtom i världen som rapporterar till honom, eller som är av stor betydelse för företagets framgång.

Själv ringer han upp var och en, minst en gång i veckan.

– Alla vill ha en chef som hör av sig, som finns där. Det kan bli ganska ensamt därute annars, på andra sidan jordklotet.

Han verkar gilla sin ledarroll. En gång i månaden träffas man fysiskt eller via länk.

– Alla är elitdrivna människor med tuffa krav på sig. Annars kommer man inte så här långt i ett bolag av Ericssons kaliber och storlek.

Men hur vet du att du gör rätt saker just nu, så att företaget hamnar rätt i framtiden?

Han Vesterberg tar hjälp av en metafor med en bred motorväg. Den ska du helst inte halka av.

– Nio gånger av tio vet jag att vi är på rätt väg. Varför? För jag jobbar strukturerat och processorienterat. Det handlar om att mata sig igenom allting.

Det Ericsson tjänade pengar på för tio år sedan finns inte kvar i bolaget. Nu står tjänsterna för halva bolagets verksamhet. Ett annat sätt att beskriva positionen är att av femton konkurrenter i mobil infrastruktur i världen finns tre kvar på banan. En av dem är Ericsson.

Hans Vestberg klev fram i rampljuset som Ericssons nye vd 2010. Lång, blond, norrlänning och modernt slipslös fick man snart klart för sig att denne man är inte bara energiskt effektiv utan också rastlöst manisk.

En vacker försommardag fem år senare lägger jag märke till ett resonerande tonfall, om än energiskt.

Innan han ska vidare till sitt nästa möte kommer vi fram till kärnfrågorna. De tekniska utmaningarna i ett samhälle där allt fler är uppkopplade mot allt fler personer, företag och stater. Det som brukar kallas den femte teknologirevolutionen.

– Alla sådana steg är till den absolut största delen positiva. Men med utvecklingen följer också utmaningar. Missbruk av ny teknik måste diskuteras, inte accepteras. Som industriföretag har vi ett jättestort ansvar, gentemot regering och lagstiftare, säger Hans Vestberg.

Eller så här:

– Att vara med och orkestrera digitaliseringen är naturligtvis ansvarsfullt. Men jag måste ju tänka på hur allt detta ska bli en affär för mig. Det sysslar jag med hela tiden.

Så blir det lite science fiction. I alla fall för mig. Inte så mycket för Hans Vestberg. Han gestikulerar entusiastiskt över alla nya affärsmöjligheter som hägrar, som när hela Afrika är uppkopplat.

– Om fem år är det en verklighet.

Eller när Vestberg junior kommer att låna pappas bil och tekniken snor ett antal hästkrafter för den unge föraren.

Mycket av detta är redan » du sköna nya värld« för både Ericssonanställda och företagets många volontärer ute i världen. Ett dygn efter jordbävningen i Nepal hade Ericsson fått i gång mobilkommunikation och insatsen underlättades.

De nya utmanarna Apple, Google, Facebook skrämmer inte Hans Vestberg. Han kontrar med att berätta hur ofta han besöker Silicon Valley och hur välkommen han är.

– Vi som bygger framtidens infrastruktur är viktiga för både regeringar och andra industrier. Min position öppnar många dörrar.

Säger Hans Vestberg och låter inte det minsta skrytig.

När vi kliver ut på gatan igen undrar jag över hans semesterplaner.

– Ett par tre veckor med lite avkopplande idrott. Men tankarna på Ericsson släpper jag inte ens då. Det vore oansvarigt.

FAKTA | Frukost på Nybrogatan 38

Bjuden på frukost: Hans Vestberg, vd för Ericsson.

Aktuell: Just invald i styrelsen för UN Foundation, där bland annat FN:s tidigare generalsekreterare Kofi Annan sitter.

Åt och drack: En skiva rostat lantbröd med kalkon och avokado. Drack en cappucino.

Bjöd på frukost: Brita-Lena Ekström, som åt grekisk yoghurt med kökets müsli, skurna apelsinskivor och en croissant. Drack bryggkaffe.

Fotograferade: Ida Knudsen, som åt en varm mozzarellamacka med tomat och basilika och drack earl grey-te.