Irene Svenonius: »Jag är en sort som kavlar upp ärmarna och jobbar«

Text:

Bild: Marc Femenia

Hennes tallrik med kycklingsallad förblir länge orörd på bordet me-dan hon engagerat och en aning defensivt försvarar sitt agerande – eller kanske bristen på det – under brinnande sjukhuskris, och talar om sin roll under skandalerna kring Nya Karolinska.

– Allt som rörde NKS var beslut fattade 2008–2010. Men i medierna framstod det som om jag fattat alla beslut. Jag tillsattes i grunden för att styra upp NKS och landstinget. Det var min uppgift att gå in i regionen och städa.

Hon påpekar att det var hon som till slut satte stopp för dyra konsulter på NKS och senare bytte ut sjukhusets styrelse. Men medger att hon borde ha agerat tidigare.

– Vi borde ha lyssnat mer på professionen.

Samtidigt är det just det som många anser att hon borde göra just nu, när sjukhuspersonal larmar om bristande patientsäkerhet på akutmottagningar och ifrågasätter planerade varsel.

Varför lyssnar du inte på professionen nu?

– Hur vården ska organiseras är en fråga för dem som är chefer, och de är en del av professionen. Det är chefläkare och hälso- och sjukvårdsnämnden som avgör hur resurserna ska användas.

Men du gick ju in och stoppade konsulterna vid NKS?

– Ja, men kravet att minska konsultanvändningen var ett ägardirektiv till alla sjukhus, säger Irene Svenonius, som påpekar att det inte är sjuksköterskor varslen handlar om. Att sjukhusen nu bedriver sitt förändringsarbete med målbilden att inte behöva säga upp någon. Men att det är arbetsgivarna som ska bedöma hur många läkare, sjuksköterskor och undersköterskor man behöver.

Ni avgör ju ändå summan de har att röra sig med?

– Ja, vi sätter de ekonomiska ramarna för regionen och sjukvårdens mål. Och vi bekymrar oss jättemycket för att patienter får sitta på en akutmottagning och vänta, i synnerhet när vissa patienter kan få snabbare vård någon annanstans, och mer tid kan frigöras till de svårast sjuka. Då ger vi resurser, bland annat till nya närakuter.

Trots att hon framhåller att regionen har ordning på ekonomin, passar Irene Svenonius på att ge en känga åt skatteutjämningen, som gör att Region Stockholm årligen tappar 4,2 miljarder kronor mellan 2020 och 2023.

– Regering och riksdag har tagit pengar som motsvarar hela Danderyds sjukhus och skickat till de andra regionerna. Jag missunnar dem inte pengarna. Men regeringen borde ha tagit dem ur egen kassa, säger hon, och tar till slut en tugga av sin kycklingsallad medan hennes pressekreterare noga håller koll på tiden.

Irene Svenonius har själv ingen privat sjukförsäkring. I sin debattbok framför hon dock idén om att Sverige ska införa obligatoriska sjukförsäkringar, alternativt gå över till en vård som styrs på nationell nivå.

Hur skulle det göra vården mer jämlik?

– Vården ska finansieras gemensamt och solidariskt, oavsett om det är via skatt eller avgift. Det är ett systemfel att ett litet land är uppdelat i 21 småländer med egna regler och idéer.

Kan du sova gott om natten under regionens sjukhuskriser?

– Ja. Jag har en lång erfarenhet av att vara i ledning. Och det gör att jag nog är en ganska stark person.

Den sturska, småländskt skorrande tonen dämpas en aning när hon tillägger:

– Men det är jättetufft när alla Sveriges medier springer åt samma håll och när anklagelser blir personhot mot mig och min familj. När så mycket hat riktas mot mig som person; inte mot den politik som drivs.

Men du står ju för den politik som bedrivs. Känner du inget ansvar för situationen?

– Jag kan känna ett personligt ansvar för människor i vården som hamnar i kläm.           

Har du aldrig funderat på att avgå?

– Nej. Jag är en sort som kavlar upp ärmarna och jobbar. Och har man ett fantastiskt team omkring sig finner man starkt stöd och arbetsglädje i det, även när det är väldigt tungt.

FAKTA: Irene Svenonius

Född: 1967.

Yrke: Moderat finansregionråd, Region Stockholm.

Aktuell: Som politikern med tyngsta positionen i Region Stockholm är hon i ständigt blåsväder under vårdkriser. Kom i slutet av förra året ut med debattboken »Jag vill avskaffa mig själv«.

Åt: Kycklingsallad på Orangeriet, Norr Mälarstrand, Kajplats 464.

LÄS OCKSÅ: Allt fler dör i väntan på akutvård