»Jag har sökt det okända och vurpat ordentligt«

Text: Kurt Mälarstedt

Bild: Angelica Zander

Hon är rolig att prata med, hon är öppen, nyfiken och närvarande.

Snart är det dags för »Sommar«, som Bibi Rödöö är programchef för.

Vad gör just henne till en bra chef för detta program, något av det svenskaste som finns och som hon själv gärna beskriver som en kulturskatt, en kulturklenod?

– Jag är genuint intresserad av människor, tycker att det är otroligt fascinerande hur de lever sina liv. Älskar när de delar med sig, när livserfarenheter går från en människa till en annan. Ja, och så är jag en doer. Drivande, entusiasmerande. Det säger i alla fall mina medarbetare.

Innan hon tog över programmet för arton år sedan valdes sommarvärdarna oftast uteslutande från kultursektorn – författare, journalister, en och annan skådespelare, människor som hade till yrke att skriva och berätta. Bibi Rödöö breddade urvalet till bland annat näringslivet, forskningen och idrotten och fann också där människor som hade intressanta saker att berätta.

Vad skulle du själv vilja berätta om i »Sommar«?

– Jag skulle hamna i en stor vånda om jag fick erbjudandet, för det som varit starkast i mitt liv har också varit svårast. Det är en vånda som väldigt många sommarvärdar hamnar i. Om man berättar om något som varit väldigt starkt i ens liv måste man också fundera över konsekvenserna av det. Jag har sökt mig ut i det okända livet och vurpat ordentligt men rest mig upp igen med livslusten intakt. Jag skulle gärna ha det som hänt ogjort men jag inser också att det gjort mig klokare, mera ödmjuk och mer empatisk. Det är spännande att reflektera över varför man gör vissa saker i livet och vad det gör med en ... Jag skulle vilja bjuda på mig själv, och vara modig.

Mer konkret än så vill Bibi Rödöö inte vara.

Och vilken musik skulle du spela?

– Mycket franskt, chansoner, mycket piano, gärna klassiskt.

Ja, Bibi Rödöö har en faiblesse för Frankrike sedan ungdomen, då hon studerade i Aix-en-Provence och jobbade som modell och guide. Nu äger hon ett vakttorn från 1200-talet i södra Frankrike, »ett magiskt ställe, jag mår vansinnigt bra där«.

– När jag och mina barn dukar undan middagen från altanen i tornet sätter vi på Pink Martinis »Sympathique« och sjunger med i texten, »Je ne veux travailler«.

Så den skulle hon spela i sitt »Sommar«, och kanske Lars-Erik Larssons »Förklädd Gud« eller »Pastoralsvit«, och Mando Diaos »Strövtåg i hembygden« (och då tänka på sin pappa som gick bort för två år sedan), och hon skulle inte kunna låta bli att spela »Viva La Vida« med Coldplay.

– Och Bobbie Ericsons »Utskärgård«. Skulle jag verkligen kunna ta med den? Folk kanske skulle säga herregud, vilken banal musiksmak hon har. Men sedan skulle jag tänka att det struntar jag i.

Hon medger att »Utskärgård« spelas ofta i »Sommar«, men den är inte på långa vägar så sönderspelad som »What a Wonderful world« med Louis Armstrong, Edith Piafs »Je ne regrette rien« eller Frank Sinatras »My Way«.

– Man hamnar lätt i de där låtarna när man ska sammanfatta sitt liv. Då är det producentens uppgift att avråda och föreslå något annat. Men om värdarna insisterar får de förstås sin vilja igenom.

Programmets popularitet lever bland annat på de starka berättelserna, som Per Gunnar Evanders om sin dotters självmord (1986), Mustafa Cans om sin mor (2003), Björn Ulvaeus om sin oförmåga att minnas (2008), Henrik »Henke« Larssons om sin brors drogmissbruk och död (2011) och Anja Pärsons om sin sexuella läggning och sitt väntade barn (2012).

Många griper tillfället att verkligen sammanfatta sina tankar om det egna livet och dess mening. Fysikprofessorn Ulf Danielsson, sommarvärd 2010, gav i en intervju i Svenska Dagbladet i januari alla människor rådet att låtsas att Bibi Rödöö just har ringt och sedan sätta sig ned och skriva en berättelse om sitt liv och meningen i det.

En del, som Anja Pärson, väljer medvetet just »Sommar« som en plattform för att berätta något för dem avgörande.

– Det är en ynnest och ett stort förtroende när det sker, men det får inte bli sådana berättelser i alla sommarens 58 program. Det måste också finnas program för dem som ligger i hängmattan eller sitter i bilen med barnen på väg till badplatsen och lyssnar för att bara bli underhållna med roliga tankar och bra musik.

Kungen är fortfarande hennes önskevärd nummer ett. På andra plats ligger sedan länge Benny Andersson.

Kanske i sommar?

Hon ler och säger att hon ingenting sagt.

Fakta | Bakade betor på Strandvägen

Bjuden på lunch: Bibi Rödöö.

Aktuell: Projektledare för »Sommar« i P1. Årets sommarvärdar avslöjas den 29 maj.

Åt och drack: Broccoli- och purjolöksterrin med bakade och rostade betor, grön sparris och rökt lökkräm, mineralvatten, cappuccino.

Bjöd på lunch: Kurt Mälarstedt, som åt rotisserad kyckling med säsongssallad och citronaioli och drack mineralvatten och cappuccino.

Var: På Strandvägen 1 i Stockholm.

Fotograferade: Angelica Zander.