Sven Hagströmer, finansman och slaktare

Text: Therese Larsson

»Det finns så klart en anledning till att du inte hittat så mycket privat information om mig. Jag har ett professionellt liv, och sen har jag just ett privat liv. Mats och jag är partners för att vi är så olika, inte för att vi är klonade«, säger en leende Sven Hagströmer och syftar på sin mångårige parhäst Mats Qviberg som gjort sig känd för sina vidlyftiga och ofta ögonbrynshöjande uttalanden. Men mer om deras kompanjonskap senare.

Sven Hagströmer är på många sätt en klassisk svensk finansman. Belevad, distingerad, säger att jobbet även är hans hobby, och har efter över 30 år i toppen alla de rätta kontakterna. Ändå är han en outsider i svenskt näringsliv (ett ord han för övrigt ser som en komplimang).

Sven Hagströmer ställde sig på nej-sidan i euro-omröstningen i en tid då övriga etablissemanget kämpade om vem som kunde sjunga högsta stämman i ja-kören, och han var en av grundarna till EU-skeptiska Junilistan. Hagströmer & Qviberg tillhör dessutom ingen av de stora svenska makt­sfärerna, och har ofta rört om i grytan när de köpt bolag som de stöpt om, sålt av och sparkat högsta ansvariga. »Slaktare« kallades duon ofta föraktfullt i början.

– Vi lärde oss att leva med det epitetet, men det är inte så konstigt, i början visste inte folk vad vi ville. Jag vill se resultat och helst inte i dag utan i går. Jag förstår överhuvudtaget inte begreppet arbetsro, vad är det? Att stänga av telefonerna och sitta och vänta?, säger Sven Hagströmer, och betonar att det han vill är att bryta strukturer.

– Det pratas så mycket om vikten av kontinuitet, och att man måste låta antingen vd eller ordförande sitta kvar. Men om båda är värdelösa, så är det klart att de ska bort. Det är ju de som varit ansvariga, säger Sven Hagströmer upprört.

Trots att han inte är rädd att sticka ut hakan när det gäller frågor han tror på, är Sven Hagströmer ändå en försiktig general. Jag frågar om man då borde byta ut ledningen för Ericsson efter förra månadens miss, där orderingången kom in miljarder lägre än väntat.

– Det som har hänt får inte hända, och då är det klart att man måste göra något åt det, säger han och tillägger att jag inte får spetsa till det han precis sagt. Man ska inte bry sig om hur andra sköter sitt. Sven Hagströmer drar parallellen till radions »Spanarna« där panelen levererar åsikter vitt och brett.

– Jag tänker inte bli näringslivets Jessica Gedin. Hon är kul, men jag är inte i tyckarbranschen.

Vi sitter på restaurangen Pontus! ett stenkast från Stureplan, ett av huvudstadens senaste tillskott i finkrogsdjungeln. Kocken Pontus Frithiof var den avlidne Jan Stenbecks favorit, men när han nu flyttat från Gamla stan till finansvärldens hjärta är det Sven Hagströmer som står som finansiär. Han äger en tredjedel av restaurangen och det märks att han är stolt när han pratar om det smakfullt inredda stället.

Sven Hagströmer säger att han vill veta att han kan äta gott varje dag, och berättar sedan att han gjort en kokbok tillsammans med Pontus Frithiof och formgivaren Pontus Frankenstein, som fick pris som världens bäst designade 2005.

Böcker är ett återkommande tema i Sven Hagströmers liv. Han är passionerad samlare av »böcker och manuskript som förändrat världen«, och står med samme Frankenstein bakom utställningskatalogen till höstens stora satsning på Nationalmuseum, porträttmålaren Alexander Roslin. En bok han hoppas ska bli till ett referensverk om konstnären.

Men tillbaka till förhållandet med Mats Qviberg. Mannen som gjorde sig känd på 80-talet för att förstå börsens psykologi bättre än någon annan, och som Sven Hagströmer ville ha med i båten när han startade sin fondkommission 1981.

Sven konstaterar att Mats nog hade ont i magen i ett decennium eftersom han inte vågade ta steget, för det var inte förrän 1990 Hagströmer & Qviberg blev ett faktum. De båda har berättat många gånger om hur Mats ringer Sven en kväll runt jul, Sven säger »jag vet vad du vill, kom hit«, en arbetsnatt följer och morgonen därpå är de båda kompanjoner. Än i dag har de inte ett papper skrivet, trots att de omsätter miljarder. Tillit i dess kanske högsta form.

– Jag brukar säga att jag har en relation med Mats på dagarna, och med min hustru på kvällarna. Men på somrarna ser vi till att vara ifrån varandra, och då får vi nästan abstinens efter att samarbeta igen.

Sven börjar prata om hur olika de är men att de kompletterar varandra, och berättar att Investors Claes Dahlbäck ringde när han hörde om samarbetet och sa »det där tror jag inte alls på, två primadonnor tillsammans – eller förresten, två primadonnor fast på två olika scener. Det kan nog faktiskt fungera.«

Sven Hagströmer säger att han gärna vill kalla sig för återfallsentreprenör och att han har åtta barn, fem levande och tre företag. Men är det något han är riktigt stolt över just nu, så är det att han har fått Nobelpriset – eller ja, utmärkelsen Entreprenörernas Förebild som delas ut av entreprenörsnätverket Founders Alliance varje år.

– För mig är det otroligt stort. De som är mina idoler har valt mig som förebild.