»Vi ska vara en fackla i arslet på dem«

Text: Annah Björk

Bild: Elin Björklund

Lennart Kommunalråd. Lennart Kommunalråd, upprepar hon för sig själv innan kliver in i en stor debatt. Hon ser den klassiska bilden av gråsossen framför sig och försöker suga åt sig lite av hans seriositet. Ellinor Eriksson är 26 år och har en förkärlek till ett ungdomligt språk och yviga rosetter i håret. Den 3 oktober blev hon tillförordnad förbundsordförande för SSU. Sedan dess jobbar hon på en mer klassisk politikertorr framtoning. Samtidigt står hon inför utmaningen att locka partipolitiskt ointresserade ungdomar till SSU.

– Det gäller att hitta en balans. Jag vill vara mig själv och föra in liv i politiken. Men samtidigt blir det så väldigt fel att stå och prata om Utøya i kläder med dinosaurier på liksom, säger Ellinor Eriksson och komponerar en buffétallrik på kaféet ett stenkast från högkvarteret på Sveavägen.

Hon tog ett naturligt kliv från förbundssekreterarrollen till ordförandeposten, när företrädaren Gabriel Wikström blev folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister i den nya regeringen.

– Jag är glad för Gabbes och för politikens skull, det är klokt att inkludera unga i regeringen. Det är en av de viktigaste frågorna vi driver internt i SSU. Men vissa dagar ringer jag honom och undrar hur han kunde lämna mig, säger Ellinor Eriksson, som själv sökte sig bort från SSU så sent som i våras.

Hon stod på sjunde plats på socialdemokraternas lista till EU-parlamentet, men missade jobbet i Bryssel med två mandat.

– Med facit i hand är det bra att jag inte kom till EU, eftersom jag behövs här nu.

Med rollen som ungdomsförbundsordförande kommer omfattande utmaningar. Det senaste decenniet har unga blivit allt svårare att fånga upp partipolitiskt, trots ett stort engagemang inom enskilda frågor som rör antirasism, feminism eller djurrätt. Under åren 1991 och 2009 tappade ungdomsförbunden hälften av sina medlemmar.

– Unga luras genom att engagera sig i ett lokalt nätverk, exempelvis ett feministiskt. Om de i stället går med i SSU kan de driva igenom frågor, på riktigt. Vi har ju direktkontakt med makten.

Ellinor Eriksson pratar konstant, men har inga problem att pilla i sig tuggor mellan pratsalvorna. Hennes mamma säger att de varit i en ständig konflikt sedan Ellinor började med pratandet. Hon är ekonom och pappan egen företagare. Han säljer slush- och mjukglassmaskiner och är delägare i nattklubben All Star i Sandviken – mest känd för sitt besök av Pamela Anderson för ett par veckor sedan. I skolan i Valbo utanför Gävle ville Ellinor bli kamratstödjare men fick aldrig förtroendet. Hon var för hård och rättfram. I stället blev hon den som förde klassens talan. Hon fann sin politiska drivkraft i motståndet mot de lokala nynazistgängen och småstadens intolerans mot homosexuella. Via elevrådet och en lärare hittade hon SSU och Ungdomens Nykterhetsförbund.

– Det låter töntigt, men det var som att komma hem. När det blev ett ställningstagande att vara nykter kände jag mig trygg. Nu är jag grym på att vara placebofull. Det händer att folk vill stoppa mig från att köra hem.

I årets valrörelse gjorde SSU en digital ansats för att nå medlemmar. De »använde twitter som valstuga«, som Ellinor uttrycker det. Och sände »världens första« talkshow i det sociala mediet Snapchat.

– Det var den perfekta blandningen av knäppt och seriöst. Och vi kunde nå unga svenskar utomlands på ett lättillgängligt sätt. En annan okonventionell grej var att kampanja i Norge, dit ju många unga svenskar tvingas flytta för att få jobb.

Men hur SSU ska tackla rollen som motpart till ett moderparti i regeringsposition är hon inte klar över än.

– Inte konkret. Vi är deras kärleksfulla kritiker. En fackla i arslet på dem och samtidigt ett ljus som går före och visar vägen.

Vilka frågor ska SSU driva gentemot moderpartiet?

– Här gäller det att vara streetsmart och trycka på de frågor som har en chans att slå igenom. Jag tänker liksom inte slå mig blodig för sådant som inte kommer hända. Men erkännandet av Palestina är faktiskt ett beslut som vi i SSU ligger bakom.

Hon rättar till den rosa kreationen i håret. Att vara en ung kvinnlig politiker har kända baksidor. För ett par dagar sedan kom hon hem till en »äggad« bostad. Efter en debatt i »Agenda« hade någon letat upp hennes adress.

– Jag anmäler hot ibland, men har blivit besviken för många gånger.

2013 gjorde den omdebatterade konstnären Dan Park en affisch med Ellinor Erikssons ansikte som måltavla. Hon anmälde och han erkände öppet, men dömdes inte.

– Jag vill egentligen föregå med gott exempel. Det är viktigt att anmäla, om inte annat så för statistiken. Men jag vill inte vara martyr och ta på mig en offerroll. Jag vill snarare käfta tillbaka på ett konstruktivt sätt, så att hatbrott börjar hanteras vettigt. Som tur är har jag numera ett direktnummer till den person som bestämmer i Sverige.

Stefan Löfven. Har du ringt numret?

– Nja, man måste messa innan man ringer.

 

Fakta | Buffé på Matdistriktet

Bjuden på lunch: Ellinor Eriksson.

Aktuell: Som nytillsatt tillförordnad ordförande
för socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU.

Åt och drack: »Värsta coola plockmaten.« Drack kranvatten.

Stod för notan: Annah Björk, som åt det vegetariska i buffén och drack vatten.

Var: Matdistriktet, Stockholms city.

Fotograferade: Elin Björklund.