Hakelius: Varför välja mellan strängare straff och social omsorg?

Det händer inte ofta, men ibland kan till och med politiken överraska.

Vanligtvis är det mer som med migrationskommittén: ett rejält problem, olika idéer om lösningar, några som inte ens vill erkänna att problemet finns, diverse positioneringar, gammal osämja. Ut kommer en kompromiss som en (1) av de inblandade parterna är med på.

Men ibland …

Expressen publicerar idag en sifomätning under rubriken ”Debatten om gängvåldet delar svenska folket”. Oavsett vad man röstar på ligger ”ökade polisresurser” nära toppen, undantaget liberaler och vänsterpartister. Men sedan kommer skillnaderna.

Socialdemokrater, centerpartister, vänsterpartister, liberaler och miljöpartister sätter tidigare sociala insatser främst. Moderater och Sverigedemokrater sätter hårdare straff för gängkriminella först. Kristdemokrater tycker ungefär detsamma som moderater och sverigedemokrater, men sätter ökade polisresurser främst.

En ganska lättbegriplig klyfta mellan hårt och mjukt. Den följer könsgränserna också.

Lika stor andel, 48 procent, kvinnor som män vill ha ökade polisresurser, men främst sätter kvinnor tidigare sociala insatser. Bland kvinnor tycker 54 procent att det är nummer ett. Bland män finns inte tidigare sociala insatser med på topp tre. Där är det istället hårdare straff för gängkriminella och de som är under 18 som gäller, vid sidan av de ökade polisresurserna.

Men här kommer det fina. Det som skiljer den här frågan från den Migrationskommittén hade att hantera och misslyckades med:

Varför välja?

LÄS OCKSÅ: Hakelius: Där lagen inte längre upprätthålls

Vi älskar alla motsatspar. Medier lever på konflikter av det slaget. Men i just det här fallet är motsatserna ett hjärnspöke.

Fler poliser, tuffare straff, tidigare sociala insatser, ökade satsning på skolan, allt det där går att förena. Inte bara det, ska man komma åt gängkriminaliteten behöver de kombineras. Det krävs morötter och piska, utvägar och inlåsning, allt på en gång.

Det finns ingen motsättning mellan lag och ordning och en fungerande social omsorg. Tvärtom.

Så, för en gångs skull har vi den enklaste och bästa av alla kompromisser: alla kan få det de vill. Vänsterpartister och sverigedemokrater, moderater och miljöpartister, kvinnor och män, kan alla bli nöjda och falla i varandras armar i en yra av systra- och brödraskap över alla gränser.

Det händer inte ofta, men ibland …

Grattis Morgan Johansson.

LÄS OCKSÅ: Hakelius: Problemen kring migrationen försvinner inte

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT